‘Baas moet stijgende energiekosten vergoeden bij thuiswerken’

De baas moet in deze omstandigheden de energierekening bij thuiswerken oppikken, vinden de meeste jonge werknemers. © ANP/HH

Meer dan de helft van de jongere werknemers in Nederland verwacht dat werkgevers hen tegemoetkomen in de stijgende energiekosten voor de dagen dat zij thuiswerken. Ook is een meerderheid van plan om vanwege de oplopende energierekening vaker op kantoor te werken.

Pieter van Erven Dorens

Dat blijkt uit een onderzoek dat flexibele kantorenverhuurder IWG (moederbedrijf van Spaces en Regus) deze maand liet uitvoeren onder 1011 Nederlandse kantoormedewerkers door Mortar Research.

Van deze onderzoeksgroep verwacht 48 procent dat werkgevers hen financieel tegemoetkomen in de stijgende energiekosten bij thuiswerken. Bij 36- tot 45-jarigen verwacht zelfs 53 procent een thuiswerkvergoeding die deze kosten deels dekt.

Verandering

Tijdens de coronacrisis namen de meeste thuiswerkers de hogere stookkosten bij thuiswerken voor lief, maar daar lijkt volgens het onderzoek de huidige explosieve stijging van de stroom- en gasprijzen verandering te brengen.

Meer dan de helft (55 procent) van de ondervraagden geeft aan dat ze in de herfst- en wintermaanden meer op kantoor willen werken vanwege de hoge energieprijzen. Dit aantal is het hoogst onder jonge werkers in de leeftijd van 18 tot 25 jaar (60 procent).

„Nederlandse werknemers kijken wel anders naar de zomer”, zegt Annelou de Groot van IWG. „Hoewel een meerderheid van hen dus verwacht tijdens de herfst- en wintermaanden meer naar kantoor te gaan, hoopt 55 procent in de zomer wel meer thuis te gaan werken.”

Lees ook: Hoe voorkom je torenhoge gasrekening nu gure herfst nadert? Verwarming één graad lager scheelt al 300 euro per jaar

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal