Miljoenennota uitgelekt: verwachte stijging koopkracht, minimumloon en AOW omhoog

 © ANP

Den Haag -

De koopkrachtdreun van dit jaar wordt in 2023 deels gecompenseerd. Door de maatregelen die de coalitie op Prinsjesdag presenteert, staat er voor komend jaar een plus van 3,9 procent ingetekend. Dat blijkt uit de Miljoenennota.

Leon Brandsema en Inge LengtonBron: De Telegraaf

Vooral lage inkomens profiteren van de maatregelen van de regeringspartijen. De pijn van dit jaar is niet verzacht, er staat nog altijd een min van 6,8 procent. Maar volgend jaar is er herstel van bijna 4 procent, melden bronnen.

Dat de koopkrachtplaatjes er voor dit jaar niet best uit zien, was in augustus al bekend. Toen rapporteerde het Centraal Planbureau een historische min van bijna 7 procent. Voor komend jaar zou daar dan maar een miniem plusje tegenover staan. Rond die voorspellingen hangt meer dan ooit onzekerheid, door de op drift geslagen energieprijzen en verschillen in situaties van huishoudens die wel of niet in een tochtige woning wonen en wel of niet nog een vast energiecontract hebben.

Forse ingreep

Tegenover de historische koopkrachtmin staat een forse ingreep, schrijft minister Kaag (Financiën) in haar voorwoord. „De maatregelen in deze Miljoenennota zijn historisch in omvang. Tegelijk past ons terughoudendheid. De oorlog op het Europese continent zal zijn schaduw vooruitwerpen en heeft ook in ons land vergaande gevolgen. Gevolgen voor burgers en bedrijven, gevolgen die heel ongelijk door de samenleving heenlopen en sommigen veel harder raken dan anderen. De maatregelen die het kabinet neemt, hebben als doel om het komende jaar de bestaanszekerheid van mensen te stutten, groeiende armoede een halt toe te roepen en Nederlanders een steuntje in de rug te geven.”

Het reparatiewerk tijdens de begrotingsonderhandelingen heeft zich vooral gericht op het komende jaar. Daarmee wilde de coalitie de schade van dit jaar proberen te herstellen, in elk geval deels. Daarvoor werd een heel arsenaal aan maatregelen in stelling gebracht. De zorg- en huurtoeslag gaan bijvoorbeeld omhoog, net als het kindgebonden budget en de studiebeurs voor uitwonende studenten. Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting (tot bijna 70.000 euro) gaat omlaag.

Minimumloon

Het minimumloon stijgt vanaf januari met 10 procent, net als de daaraan gekoppelde AOW en uitkering. Voor het dempen van de stijgende energieprijzen blijft volgend jaar de lagere energiebelasting in stand, net als de lagere brandstofaccijns.

Na het afronden van de begrotingsonderhandelingen is het kabinet ook nog gaan werken aan een pakket energiemaatregelen voor het lopende jaar, maar de betrokken ministers zijn daar vrijdag nog altijd niet uit. De effecten daarvan zijn dus ook nog niet doorgerekend.

Staatsschuld

Ruimte om nog meer geld uit te geven dan het Prinsjesdag-pakket van ruim 15 miljard euro is er in elk geval wel. De staatsschuld komt volgend jaar uit 48,8 procent van de omvang van de economie, ruim binnen de Europese norm van 60 procent. Ook de economie zit nog altijd in de lift, zij het een stuk beperkter dan in 2021 en 2022, de jaren van coronaherstel. Voor volgend jaar staat nog een plus van 1,5 procent ingetekend, tegenover 4,6 procent groei in dit jaar.

Opvallend genoeg wordt voor volgend jaar nog maar 2,6 procent inflatie verwacht, na 9,9 procent dit jaar. In augustus verwachtte het Centraal Planbureau nog een prijsstijging van 4,6 procent in 2023.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal