Weerwind: contact tussen Taghi en Mohammed B. kan worden gestopt

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming).  © ANP / ANP

Het is volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) juridisch mogelijk om contact binnen de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, bijvoorbeeld tussen criminelen Ridouan Taghi en Mohammed B., stop te zetten. Of dit ook al is gebeurd, kan een woordvoerder van de minister niet zeggen.

Redactie

Weerwind reageert hiermee op berichtgeving van De Telegraaf. Volgens de krant zijn er signalen dat prinses Amalia doelwit zou zijn van de ‘Mocro-maffia’, en dat Taghi en B. elkaar vaak brieven schrijven met Koranverzen. Mogelijk staan in deze brieven gecodeerde boodschappen, aldus de krant.

Inez Weski, advocaat van Taghi, ontkent in een reactie bij EenVandaag dat haar cliënt prinses Amalia iets wil aandoen. Ze noemt het valse, ongefundeerde informatie. „Blijkbaar met als doel om Ridouan Taghi te beschadigen. En kennelijk worden de gevoelens van de prinses daarbij door De Telegraaf genegeerd. Dit moet voor haar een zeer nare ervaring zijn, in deze zo belangrijke tijd als de start van een studie naar zelfstandigheid. Allemaal onnodige onrust, die dit soort berichtgeving teweegbrengt.”

Geen innig contact

Volgens Weski was er geen innig contact tussen Taghi en Mohammed B. „Ze hebben kort samen op een gang in de EBI gezeten. Cliënt Taghi heeft tot op heden in totale afzondering in de EBI doorgebracht, dus zonder contacten met andere gedetineerden. Alles bovendien steeds in het zicht van bewaarders en eveneens alles technisch zeer streng gemonitord”, meldt de advocaat aan EenVandaag.

Volgens Weerwind wordt „geen maatregel geschuwd” in de strijd tegen georganiseerde misdaad, maar voorbeelden geeft zijn woordvoerder niet. De minister komt „op korte termijn met een voorstel voor meer toezichtsmaatregelen en indien noodzakelijk aangescherpte wetgeving”, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), de politie noch het Openbaar Ministerie (OM) willen ingaan op berichtgeving van De Telegraaf over de verhoogde beveiliging van prinses Amalia.

Kamerleden willen eind aan contact tussen zware criminelen: ‘Van de zotte dat dat mag’

Taghi en Mohammed B. (de tot levenslang veroordeelde moordenaar van Theo van Gogh) leerden elkaar kennen in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught (achtergrondfoto). 

De bedreiging van kroonprinses Amalia en de link tussen de Mocro-maffia en Mohammed B. leidt tot ontzetting in politiek Den Haag. Kamerleden willen een einde aan het contact tussen Taghi en de moordenaar van Theo van Gogh.

„Dat de zwaarste criminelen contact met elkaar mogen hebben, is sowieso van de zotte. Vragen aan de minister hoe dit gevaar de kop in te drukken”, reageert CDA-Kamerlid Anne Kuik op het Telegraaf-nieuws over de vrees voor een link tussen de Mocro-maffia en jihadisten. „Dit is zo gevaarlijk dat hier direct een einde gemaakt aan moet worden”, vindt ook VVD-Kamerlid Ulysse Ellian.

PVV-Kamerlid Lilian Helder noemt het ‘gevaarlijk’ dat ‘zware criminelen vanuit de gevangenis met de buitenwereld communiceren’. JA21-senator Annabel Nanninga vindt het ‘buitengewoon zorgelijk’: „De band tussen de radicale islam en de Mocro-maffia is niet nieuw, maar softe gevangenisregels maken het wel heel makkelijk voor Taghi en Mohammed B. om hun verderf te plannen.”

‘Ontluisterend’

PvdA-leider Attje Kuiken vindt het ‘ontluisterend hoe simpel kopstukken uit de Mocro-maffia contact met elkaar kunnen houden’. Het systeem is volgens haar ‘zo lek als een mandje met verwoestende gevolgen’.

Dat de pijlen intussen naast premier Rutte ook worden gericht op kroonprinses Amalia, leidt in Den Haag ook tot ontzetting. „De terreur van opgepakte maffia gaat gewoon door, met elke kleine vrijheid die er is wordt de vrijheid van anderen ingeperkt”, zegt CDA’er Kuik.

Lees ook: Scenario dat Ridouan Taghi steun zoekt bij Nederlandse inspirator van terroristen: vrees voor gevaarlijke link

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal