Fietsen, autobanden, boeken en meer: 5000 vrijwilligers halen tienduizenden kilo’s afval uit de Maas

 © Twitter/Geert Gabriëls

Zo’n vijfduizend vrijwilligers hebben zaterdag in Limburg meegedaan aan de actie Maas Cleanup. Samen haalden ze naar schatting van de organisatie zo’n 40.000 kilo afval uit de Maas of van de oevers van de rivier.

RedactieBron: ANP

Daarnaast waren in steden en dorpen nog talloze andere vrijwilligers actief met het opruimen van plastic afval, vertelde een woordvoerster van Maas Cleanup na afloop.

Voorzitter Huub Waterval van Maas Cleanup is dik tevreden. „Het is het derde jaar dat we dit doen, en de animo was groot. De vrijwilligers waren gekoppeld aan bedrijven die op vijftig plekken een opruimactie organiseerden. Het is ongelooflijk wat mensen allemaal in de Maas gooien. We vonden van alles: stapels autobanden in Borgharen bijvoorbeeld, en verder stapels studieboeken, fietsen en sigarettenpeuken.”

Bedrijfsuitje

Sommige bedrijven maakten er volgens Waterval een bedrijfsuitje van. „Ze gingen met alle collega’s en hun kinderen opruimen, bouwden voor de kleintjes een springkussen op en maakten er een leuke dag van.”

Lees ook: Duizenden vrijwilligers zaterdag in touw voor Maas Cleanup: ‘Op het oog is de Maas daarna weer schoon, maar schijn bedriegt’

Maas Cleanup maakt deel uit van de Nederlandse invulling van World Cleanup Day. In Nederland zijn er zaterdag in dat kader nog vele tientallen andere projecten geweest. Op deze dag wordt in 191 landen tegelijkertijd zwerfvuil opgeruimd in straten, op pleinen, langs rivieren en in de natuur. De actie is een initiatief van de Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich inzet voor minder plastic zwerfafval.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.