Smaaksensaties uit het eigen Heuvelland

 © Rik Leonards

Waarom met ingrediënten uit verre oorden koken als het eigen Heuvelland ontzettend veel te bieden heeft, dacht Amanda Flamand. Het resulteerde in Flamand Farm Food, een plek waar gasten kunnen genieten van klassieke en unieke gerechten bereid van rundvlees van eigen boerderij en andere lokale ingrediënten. “Ik wil iets moois creëren van al het lekkers uit de regio.”

Redactie Ondernemen in Limburg

Ze begint de dag met het voorbereiden van het ontbijt voor campinggasten. Vervolgens gaat ze naar de boerderij voor het verzorgen van het vee. Daarna begint de dag in de brasserie, waar ze fulltime meedraait en bijzondere lokale gerechten serveert. Tussendoor verwelkomt ze nieuwe campinggasten, terwijl ze ’s avonds ook nog de frituur opent, waar lokale friet én mayonaise wordt bereid.

Dat Amanda Flamand het druk heeft, is een understatement. Zeven dagen per week zwoegt ze op haar landgoed in Heijenrath, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Het drukke schema kende ze van tevoren toen ze met het ambitieuze Flamand Farm Food begon, een concept dat zich volledig richt op de korte keten, oftewel producten uit de directe omgeving.

KwaliteitsproductenGasten krijgen in de brasserie culinaire hoogstandjes van de houtskoolgrill geserveerd, gebaseerd op allerlei lokale lekkernijen: van groente, fruit en zuivel van lokale ondernemers tot rundvlees van eigen bodem, wild van lokale jagers en varkensvlees van nabijgelegen boerderijen. Wie zin heeft in een snelle hap, kan bij de frituur een frietje van aardappelen uit het Heuvelland met mayonaise van Mergellandeieren afhalen.

“Ik wil zorgen voor een stukje bewustwording”, vertelt Amanda. “In de supermarkt of groothandel weet je veelal niet hoe het product tot stand is gekomen en heb je meestal te maken met torenhoge food miles, daar waar het eigen Heuvelland ontzettend veel te bieden heeft: zalmforel uit het dorpje Mechelen, vrije uitloopeieren uit Eckelrade, noem maar op. Alles komt uit de buurt, inclusief de wijn en het bier. Ik ben zelf positief verrast hoeveel kwaliteitswijnen onze omgeving te bieden heeft.”

SamenwerkingHet gros van het werk doet ze momenteel alleen. In sommige gevallen noodgedwongen. Net als andere horecagelegenheden worstelt ook Amanda met een personeelstekort. Het voorkomt dat ze niet altijd tijd heeft voor hetgeen ze het liefst doet: het échte ondernemen en het uitwerken van creatieve en culinaire ideeën voor haar bedrijf.

“Als ondernemer loop je altijd tegen bepaalde problemen aan; ook ik heb in de afgelopen maanden behoorlijk wat obstakels moeten overwinnen. Het mooie is echter dat je hier direct van leert, dat je nóg sneller nieuwe stappen zet. Als je desondanks iedere dag een glimlach bij tevreden gasten ziet, maakt dat je ontzettend trots. Waar ik over een jaar hoop te staan? Ik hoop met een mooi team om mij heen, inclusief een mooie en hechte samenwerking met collega-ondernemers uit de omgeving. Ik wil gezamenlijk écht iets moois gaan neerzetten met alle producten die deze regio te bieden heeft.”