Energie-overleg gaat verder met PvdA en GroenLinks

GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver. © ANP

Het overleg over het prijsplafond voor de energierekening gaat maandag in allerijl door. Coalitie en kabinet werken verder aan de details van een miljardenpakket, dat met stoom en kokend water in elkaar wordt gezet voor Prinsjesdag. Ook PvdA en GroenLinks mogen aanschuiven.

Redactie

De kosten van het pakket hangen ook af van de laatste details die nu worden ingevuld. In Den Haag circuleert al wel een bedrag van rond de 10 miljard euro. Dat bedrag kan nog veranderen: als de energieprijzen nog verder stijgen zal meer geld nodig zijn, als ze dalen minder.

Fractieleiders Klaver (GroenLinks) en Kuiken (PvdA) schoven maandagmiddag ook aan op het ministerie van Financiën, waar de coalitie zondag al bijeenkwam. „Het is laat, maar het is goed dat er nu een oplossing komt”, zegt Kuiken bij binnenkomst. Die oplossing moet wat haar betreft ’snel en heel gericht’ zijn en ’zo veel mogelijk mensen helpen’.

Er staan maandag op allerlei momenten overleggen ingepland: de fractievoorzitters van de coalitiepartijen kwamen maandagochtend al bij elkaar, later op de dag is er nieuw overleg tussen kabinet en coalitie.

Prijsplafond

Op tafel ligt in elk geval een prijsplafond, maar over de details daarvan wordt nog altijd gediscussieerd. Bijvoorbeeld tot welk verbruik het plafond gaat gelden en op welk prijsniveau die wordt vastgezet. Daarnaast is het de vraag wat de invoerdatum wordt. De politieke wens is om die per 1 november in te laten gaan, de vraag is of de energiebedrijven dat aan kunnen. De invulling van die details is ook nog van toepassing op het kostenplaatje.

Een ander plan is het inrichten van een noodfonds voor mensen die de rekening niet meer kunnen betalen. De verwachting van Haagse bronnen is dat – bij invoering van het prijsplafond – veel minder mensen daar gebruik van hoeven te maken.

Lees ook: Gasprijs daalt flink door energiemaatregelen landen

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal