Peiling: amper nog vertrouwen in Rutte IV

 © ANP

Lange tijd uitte het ongenoegen over politiek bij kiezers zich niet in ontevredenheid over Mark Rutte (VVD). Maar daar is verandering in gekomen. De tevredenheid over de premier is lager dan ooit, evenals over zijn vierde kabinet.

RedactieBron: ANP

En, opvallend: kiezers van drie van de vier coalitiepartijen (D66, CDA en ChristenUnie) zijn in meerderheid ontevreden over Rutte IV. Alleen VVD-kiezers zijn in meerderheid tevreden.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van NRC. Het bureau ondervroeg 2.684 Nederlanders. Een ruime meerderheid van de Nederlandse kiezers, bijna 80 procent, zegt ontevreden te zijn over het huidige kabinet - dat is een hoger percentage dan tijdens Rutte III.

Premier Mark Rutte (VVD) krijgt van kiezers als rapportcijfer een 4,5 - in de zes jaar dat daar onderzoek naar wordt gedaan scoorde hij niet eerder zo laag. Nog maar drie op de tien Nederlanders zien hem als een betrouwbare premier, zeven op de tien Nederlanders vinden dat hij over zijn houdbaarheidsdatum heen is.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal