Tot levenslang veroordeelde Amerikaan uit podcast Serial na 22 jaar alsnog vrij

Adnan Syed loopt de rechtbank in Baltimore uit. © ANP / EPA

Een Amerikaanse rechter heeft de levenslange veroordeling voor een spraakmakende moord na ruim twintig jaar ongedaan gemaakt. De 41-jarige Adnan Syed werd in 2000 veroordeeld voor de moord op zijn 18-jarige ex-vriendin, meldt The New York Times over de zaak die in de VS veel aandacht kreeg in de misdaadpodcast ‘Serial’.

Redactie

De rechter in Baltimore gelastte zijn vrijlating nadat aanklagers met twee nieuwe verdachten kwamen en zeiden niet langer overtuigd te zijn van Sayeds schuld en de bewijsvoering tijdens het proces. In afwachting van een mogelijke nieuwe rechtszaak wordt hij onder huisarrest geplaatst. De rechter geeft de aanklagers dertig dagen om een beslissing te nemen.

Syed was een 17-jarige middelbare scholier toen hij in 1999 werd gearresteerd voor de moord op zijn ex-vriendin en voormalige klasgenoot. Hij heeft altijd gezegd onschuldig te zijn voor de moord op zijn ex, die gewurgd en begraven werd gevonden in een park in Baltimore. De man probeerde al langer een nieuw proces te krijgen. De broer van het slachtoffer zei tijdens de hoorzitting zich verraden te voelen door de beslissing van het Openbaar Ministerie van de veroordeling af te willen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal