Zwitserland importeert meeste Russisch goud in ruim twee jaar

 © ANP XTRA

BERN
ANP/BLOOMBERGBron: ANP

Zwitserland heeft de afgelopen maand de grootste hoeveelheid Russisch goud geïmporteerd in ruim twee jaar tijd, ondanks nieuwe sancties.

Die sancties gelden alleen op nieuw goud; staven die Rusland exporteerde voor 4 augustus mogen wel worden verhandeld. Toch hangt er vanwege de oorlog in Oekraïne een negatief beeld rond het goud, waardoor het waarschijnlijk in Zwitserland wordt omgesmolten om het alsnog te verkopen.

Het goud is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, waar ouder Russisch goud ook nog verhandeld kan worden. De Verenigde Staten, Europese Unie en Zwitserland kwamen twee maanden geleden met een invoerverbod op nieuw Russisch goud vanwege de invasie van Oekraïne. Rusland is de op een na grootste delver van goud ter wereld.

De Zwitserse invoer bedroeg in augustus ongeveer 5700 kilo, wat ongeveer 324 miljoen euro waard is. Dat is de grootste hoeveelheid sinds april 2020.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal