Vlaamse bisschoppen willen homokoppels zegenen

 © Emiel Muijderman

Vlaamse homostellen kunnen zich voortaan laten zegenen in de rooms-katholieke kerk. Dat is mogelijk een wereldprimeur. Het Vaticaan verbiedt zo’n ritueel omdat de kerk homoseksuele liefdesrelaties afwijst.

Redactie

De Vlaamse bisschoppen hebben een liturgie opgesteld die voor een zegening kan worden gebruikt. Ze onderstrepen wel dat die anders is dan een kerkelijke huwelijkssluiting voor man en vrouw. Dat is een zogeheten sacrament, en het verschil moet duidelijk blijven.

Er zijn geregeld gaykoppels die God willen vragen hun „engagement van liefde en trouw” te „zegenen en bestendigen”, schrijven de bisschoppen. Geestelijken kunnen met hen en hun vrienden en familie God danken dat ze elkaar hebben gevonden en hem vragen „om kracht om elkaar trouw te zijn en ons engagement te verdiepen”, aldus de voorbeeldliturgie.

Het Vaticaan biedt wel ruimte voor het zegenen van gays, maar dan alleen voor hen persoonlijk en niet voor een liefdesrelatie met iemand van hetzelfde geslacht. Het is juist de bedoeling van zo’n zegen om hen tot inkeer te brengen en af te laten zien van zo’n relatie.