Twijfels over herstel egelpopulatie, tuintelling moet uitsluitsel geven

 © ING Image

Maastricht -

In welke tuinen leven egels en waar komen de beestjes nog meer voor? Op die vragen moet tijdens de Egeltelling, in het weekend van 24 en 25 september, antwoord komen.

Redactie

„De laatste jaren zien we het aantal egels in Nederland afnemen. De extreme droogte van afgelopen zomers kan in veel gebieden slecht zijn geweest voor het grootbrengen van jonge egels. Dit jaar was er weer een droge zomer en zitten de opvangen vol met verzwakte egels. De verwachting is dat de egelpopulatie zich in 2022 niet gaat herstellen”, schetst de Zoogdierenvereniging.

Voedsel

De organisatie hoopt daarom veel deelnemers te strikken voor de telling. Die kan immers meer duidelijkheid geven. Daarnaast wordt mensen verzocht hun tuin aantrekkelijker te maken voor de dieren om de kans op overleving te vergroten. Dat kan vrij eenvoudig.

Lees ook: Brigitte uit Herten vangt kwetsbare egels op: ‘Egel Echie loopt alsof hij dronken is’

„Zorg bijvoorbeeld voor afwisseling tussen gras, struiken, andere planten en rommelige plekken in je tuin. Voorkom een tegeltapijt en zorg dat egels de tuin in kunnen lopen door bijvoorbeeld doorkruipgaatjes in je schutting te maken.” Verder kunnen schaaltjes met drinkwater en kattenbrokjes worden neergezet. Melk is niet geschikt.

Nachtdienst

Wie meedoet, zal vanaf de schemering op zoek moeten. Egels zijn nachtdieren, waardoor je ze overdag in principe niet tegenkomt. In deze tijd van het jaar zijn ze echter zeer actief: volgende maand start de winterslaap, zodat nu voldoende vetvoorraad moet worden aangemaakt.

Lees ook: Soms leer je iets meer van de natuur door goed te ruiken

Resultaten van de tuintelling kunnen worden gemeld op tuintelling.nl. Ook als geen enkele egel werd waargenomen. Dieren die buiten de eigen tuin worden gezien, kunnen worden gerapporteerd op waarneming.nl of telmee.nl. Ook dode egels tellen mee.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal