Drama voor Nederlandse ploeg op WK wielrennen: pech én valpartij

Annemiek van Vleuten ligt op de grond na haar val direct na de start. © SCREENSHOT

Het onderdeel mixed relay op de WK wielrennen in het Australische Wollongong is woensdag voor Nederland uitgedraaid op één groot drama. Nadat Bauke Mollema bij de mannen al vroeg wegviel door een mechanisch defect, kwam Annemiek van Vleuten na de aflossing vrijwel direct ten val. Zonder beide renners werd Oranje knap vijfde.

Redactie

Ellen van Dijk en Riejanne Markus zijn zonder Van Vleuten doorgereden en maken nog een kleine kans op een medaille. Samen moeten ze veertig seconden goedmaken, de tijd die Daan Hoole en Mathieu van der Poel - die al vroeg samen door moesten na de pech van Mollema - verloren in hun tijdrit.

Het goud in Wollongong ging naar Zwitserland, dat aantrad met Stefan Küng als bekendste naam. Italië greep het zilver. Australië legde beslag op brons. Nederland, dat aanvankelijk nog de zevende tussentijd reed, werd op 52 seconden vijfde en kwam uiteindelijk veertien seconden tekort voor een medaille.

Direct na start

Van Vleuten ging direct na de start neer. Het was alsof ze door haar versnelling heen trapte. Ze leek na haar val vooral last te hebben van haar knie. Het is nog onduidelijk of ze zaterdag in actie kan komen in de wegwedstrijd voor vrouwen.

De Nederlandse ploeg was op voorhand een van de topfavorieten. Vooral door de aanwezigheid van Van Dijk en Van Vleuten, die in het tijdrijden tot de wereldtop behoren. Van Dijk kroonde zich zaterdag in Wollongong voor de derde keer tot wereldkampioen tegen de klok. Van Vleuten is de regerend olympisch kampioen en was twee keer de beste op een WK tijdrijden.

Ellen van Dijk veroverde afgelopen weekeinde al de wereldtitel tijdrijden. © ANP/HH

Hoole en Mollema deden afgelopen weekeinde mee aan de tijdrit bij de mannen, maar stelden met respectievelijk de 23e en 25e plaats teleur. Het is sowieso niet het WK van Mollema. Eerder deze week werd hij tijdens een trainingsrit nog aangevallen door een ekster.

Het was pas de derde keer dat de gemengde ploegentijdrit onderdeel is van de WK. Nederland won goud in de eerste editie in 2019 en zilver in 2021.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.