Groen Hart Leudal biedt gratis cursussen aan voor diverse vrijwilligersfuncties

Natuurgidsen nemen wandelaars mee door het Leudal. © Hans Smulders

thumbnail: Natuurgidsen nemen wandelaars mee door het Leudal. 
thumbnail:

Bij Groen Hart Leudal zijn op dit moment zo’n 60 vrijwilligers in diverse functies actief, maar de vrijwilligersorganisatie zou heel blij zijn wanneer dit aantal zou toenemen. Groen Hart Leudal (GHL) werkt vanuit het Bezoekerscentrum Leudal en is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor functies als Leudalgids, schoolgids en baliemedewerker.

Haelen

Pieter Knippenberg

De organisatie biedt de aspirant-gidsen en baliemedewerkers daartoe zelfs een gratis cursus aan. Deze veelzijdige laagdrempelige cursus die bestaat uit theorie- en praktijklessen start dit najaar en eindigt in het voorjaar van 2023. De werkgroep die de cursus voorbereidt heeft het programma klaar. Cursisten krijgen lessen voorgeschoteld over de aanpak van een begeleide wandeling, de flora en de fauna van het Leudal en vanzelfsprekend wordt de cultuurhistorie van dit natuurgebied besproken. De theorielessen vinden plaats in het bezoekerscentrum en worden verzorgd door ervaren docenten. Hoe te gidsen leer je niet enkel uit een boek en daarom is in de cursus ook een aantal excursies in het Leudal opgenomen.

Wat doet een gids?

De Leudalgids begeleidt samen met een collega-gids wandelexcursies in het Leudal en de nabije omgeving met aandacht voor natuur en erfgoed. Ook het voorbereiden en uitzetten van de excursieroute behoort tot het takenpakket. De jeugd- en schoolgids begeleidt, samen met een collega, excursies voor groepjes kinderen in de basisschoolleeftijd. De jeugd- en schoolgidsen laten kinderen de natuur beleven en zij geven op verzoek ook gastlessen op basisscholen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van bestaande lespakketten.

Afwisselende functie

Naast nieuwe gidsen heeft Groen Hart Leudal ook behoefte aan nieuwe gastvrouwen en -heren. Deze baliemedewerkers ontvangen de bezoekers in het bezoekerscentrum. Ze helpen bijvoorbeeld wandelaars op weg, beantwoorden vragen van bezoekers en helpen klanten aan de kassa. Een afwisselende functie waar het allemaal draait om gastgerichtheid. Ook voor belangstellenden voor deze vrijwilligersfunctie heeft Groen Hart Leudal een passend cursusaanbod.

Dit najaar starten de opleidingen, die geheel gratis worden aangeboden. Iedere vrijwilliger start met een basisopleiding, gevolgd door een van de drie specialisaties, gastvrouw of -heer, jeugd/schoolgids of Leudalgids. Geslaagden ontvangen een certificaat. Aansluitend volgt een inwerkperiode waarin de nieuwe vrijwilligers door ervaren medewerkers begeleid worden en daarna volgt het echte werk.

Belangstellenden kunnen zich per e-mail (ghl.opleiding@gmail.com) aanmelden. Tijdens de open dag van het Bezoekerscentrum Leudal (Roggelseweg 58 in Haelen) op zondag 25 september (13.00 tot 17.00 uur) zijn vrijwilligers van Groen Hart Leudal aanwezig zijn om de nieuwe cursus toe te lichten. De informatieavond voor nieuwe vrijwilligers vindt plaats op maandag 3 oktober, van 19.30 tot 21.30 uur.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal