Van nul tot nu Parkstad: De Mijnstreek werd in de 20ste eeuw door meerdere rampen getroffen

Foto van een begrafenis van de slachtoffers van de Brunssumse mijnramp in 1947. © archief Martin van der Weerden

Kerkrade -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal over rampen die de Mijnstreek in de 20ste eeuw troffen. Er vielen honderden doden door explosies en instortingen. Maar ook de mijnsluitingen waren voor velen een ramp.

Martin van der Weerden

De Gedachteniskapel voor de Mijnwerkers in Terwinselen is een eerbetoon aan de in totaal meer dan 1400 mijnwerkers die in de eerste driekwart van de 20ste eeuw, zowel ondergronds als bovengronds, omgekomen zijn ten gevolge van hun arbeid. Naast veel individuele ongevallen werd de mijnbouwgemeenschap telkens weer getroffen door grotere rampen. Al in 1907 zorgde een hevige explosie in het ketelhuis van steenkolenmijn Laura in Eygelshoven voor zeven doden in één klap.

Kolenfront

Brunssum kreeg het wel heel zwaar voor de kiezen met twee grote rampen bij Staatsmijn Hendrik. Zowel in 1928 als in 1947 vielen daarbij dertien doden te betreuren. In Steenkool, bedrijfstijdschrift van de Nederlandsche steenkolenmijnen, werd uitgebreid verslag gedaan van die tweede ramp. ‘Indrukwekkend afscheid van hen, die vielen aan het kolenfront. Als dit blad onder de oogen der lezers komt, is het droevig ongeluk op Staatsmijn Hendrik weer verschillende weken oud. Maar de diepe indruk, die de ondergrondsche brand met zijn verschrikkelijke gevolgen heeft gemaakt, is nog niet geweken.’ De verschillende rampen worden ook nu nog regelmatig herdacht.

Armoede

Het sluiten van de mijnen betekende opnieuw een ramp voor de regio. Van een van de rijkste gebieden van Nederland werden de voormalige mijnstreek een armoedegebied met een opeenstapeling van sociale problemen.

‘Wat een ramp!’

Tijdens de Maand van de Geschiedenis wordt onder het motto ‘Wat een ramp!’ een aantal bijeenkomsten verzorgd door Schunck en LGOG: 4 oktober in Heerlerheide, 11 oktober in Hoensbroek, 20 oktober in het Glaspaleis en 24 oktober op de Heerlerbaan. Op 13 oktober wordt in de Bibliotheek Brunssum dieper ingegaan op de beide grote rampen op de Staatsmijn Hendrik.

Kijk op de websites van Schunck, het LGOG en de Bibliotheek Brunssum voor meer informatie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal