Van nul tot nu Heuvelland: Jeannet Moonen, een televisiester uit Scheulder

Jeanneet Moonen uit Scheulder werd door Tom Manders persoonlijk gekozen. © archief Heemkundevereniging Margraten

Scheulder -

In november 2022 zal de 15de uitgave van het jaarboek ‘Op de Huugte’ van Heemkunde Vereniging Margraten verschijnen, met dit jaar een verhaal over een televisiester uit Scheulder.

Frans Meijers - Heemkunde Vereniging Margraten

Vanaf oktober 1960 werd er iedere avond van acht uur tot twintig na tien uitgezonden op televisie. Ook voor Tom ‘Dorus’ Manders bleven de mensen thuis als hij op de tv was. Dorus was vooral bekend van zijn cabaret en liedjes die hij samen met ‘meneer Cor Steyn’ presenteerde. Ook het programma Bij Dorus op schoot kon telkens op veel kijkers rekenen.

Limburgs meisje

In 1964 kwam Dorus met zijn eerste zelf geregisseerde film. Hij had zich voorgenomen om in elke provincie van ons land een film te maken. Zuid-Limburg kwam als tweede provincie aan de beurt. Voor deze film zocht Dorus een Limburgs meisje. Jeannet Moonen uit Scheulder had bij toeval de oproep in de krant gelezen. Dat gebeurde op de dag dat ze samen met haar zussen Annie en Mia behang aan het verwijderen was in hun ouderlijke woning aan de Scheuldersteeg.

Casting

Om alle spullen een beetje te beschermen tegen de behangresten werd alles afgedekt met oude kranten. Op een gegeven moment vouwde zus Mia een krant open en zag de advertentie van Dorus. Ze zei: ‘Hey, Dorus zoekt een Limburgs meisje.’ Jeannet was de blondste zus en een echte Limburgse meid. Annie en Mia vonden dat ze hier maar op moest reageren. Na er nog over gelachen te hebben werd ’s avonds toch besloten om een brief te schrijven. Jeannet was een van de gelukkigen die werd uitgekozen om mee te doen aan de casting voor de film. Nadat de jury zich had beraden, besloot ze dat Tonny Ritzen uit Nuth de rol zou krijgen. Tom Manders was een andere mening gedaan en zei ‘Ik wil die’, terwijl hij naar Jeannet wees. Die was door die beslissing een beetje van de kaart, maar Manders’ wil was wet en zo werd Jeannet een televisiester in de film De klok van Simpeldorp van Tom Manders.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal