Wielrenster Van Vleuten na crash op WK naar ziekenhuis voor onderzoek, onzeker voor wegrace

Annemiek van Vleuten ligt op de grond na haar val direct na de start. © Screenshot

Annemiek van Vleuten is na haar harde crash tijdens de gemengde ploegentijdrit bij de WK wielrennen in het Australische Wollongong naar het ziekenhuis vervoerd. Daar worden foto’s gemaakt om te kijken of ze niets heeft gebroken, meldde ze via Twitter. „Ik ben bont en blauw en maak me vooral zorgen om mijn rechterelleboog en -arm”, schrijft ze.

onze verslaggevers

Van Vleuten viel kort nadat de drie vrouwen het in de gemengde ploegentijdrit overnamen van de mannen. Ze was amper onderweg, toen er iets haperde bij haar fiets en ze de controle over het stuur kwijtraakte. Ze smakte hard tegen het asfalt en bleef zitten met een gehavende knie en bebloede elleboog. Het leek alsof er iets mankeerde aan haar derailleur, maar zelf gaf ze aan dat een klapband haar val veroorzaakte.

Lees ook: Drama voor Nederlandse ploeg op WK wielrennen: pech én valpartij

Kettingpech

Riejanne Markus en Ellen van Dijk moesten door het wegvallen van Van Vleuten samen door naar de finish. Ze noteerden de vijfde tijd. Bij de mannen was het ook al misgegaan door kettingpech bij Bauke Mollema, die daardoor al vroeg in de race moest afhaken bij zijn teamgenoten Mathieu van der Poel en Daan Hoole.

Onzeker

Het is al met al onzeker of Van Vleuten zaterdag van start kan in de wegrace bij de WK. De 39-jarige Van Vleuten won dit jaar de Ronde van Italië, de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje bij de vrouwen. Ze is ook regerend olympisch kampioene tijdrijden. In Wollongong kwam ze zondag in de individuele tijdrit niet verder dan de zevende plaats.

Bauke Mollema weer belaagd door vogel: ‘Ze moeten me wel hebben’

Het woord pechvogel is dit WK op de weg tot nu toe wel erg treffend voor Bauke Mollema. Eerder werd hij fietsend aangevallen door een ekster, en was het met dank aan zijn helm dat hij geen vervelende verwondingen aan zijn hoofd opliep. In de mixed relay liep niet alleen zijn ketting er af, maar werd de 35-jarige routinier ook belaagd door een zeemeeuw. „Ze moeten me wel hebben die vogels”, liet Mollema vanuit Australië weten.

Op beelden is te zien dat de geboren Groninger opzij moet duiken om de meeuw te ontwijken, al leek het overigens erger dan het was. „Deze zat gewoon in het midden van de weg en toen ik er aan kwam, vloog hij pas heel laat weg richting mij. Het was geen gerichte aanval, haha”, zo kon Mollema er zelf om lachen.

De renner van Trek-Segafredo kent alles bij elkaar opgeteld nog geen geweldig WK. In de individuele tijdrit had hij zijn zinnen gezet op een plek bij de eerste vijf, maar eindigde teleurstellend als 25e. En op de mixed relay glipte een ’zekere’ medaille door de vingers na pech van Mollema, maar vooral na de keiharde val van Annemiek van Vleuten.

Zondag krijgt Bauke Mollema een derde kans op eremetaal in de wegrace, waar Mathieu van der Poel de kopman is. Met Dylan van Baarle heeft Mollema achter het wielerfenomeen een vrije rol. Het is te hopen dat de Australische vogels hem na de eerste twee voorvallen met rust laten. „Ik heb het gevoel dat de vorm wel goed is, en hopelijk komt dat er in de wegwedstrijd uit.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal