Henk van Dijck vertelt tijdens lezing over Graafschap Kessel en Land van Kessel in museum Helden

 © Wikipedia.

Helden -

Museum Peel en Maas in Helden organiseert op dinsdag 27 september van 20.00 uur tot 22.00 uur organiseert de lezing ‘Kastelen in het Land van Kessel; branding rondom een historisch ensemble?’ gegeven door voorzitter Henk van Dijck.

Van Dijck gaat in zijn lezing in op de positie van het kersverse Peel en Maas, ingekaderd vanuit de historische realiteit. Hij richt zich op vragen rondom het geschiedkundige werkgebied van Museum Peel en Maas. Wat was de staatkundige situatie nadat het grote Romeinse rijk meer en meer in verval raakte (476 n.Chr.)? Waardoor kwam het Graafschap Kessel min of meer prominent naar voren? En wat betekende dat? Hoe is dat Graafschap Kessel onderdeel geworden van het Hertogdom Gelre en daarmee een belangrijk deel geworden in het Overkwartier van Gelre? Welke zaken uit die (late) Middeleeuwen zijn ons bijgebleven als monumentaal erfgoed? Hoe kunnen we daar op een respectvolle en verantwoorde manier mee omgaan? Voor wie is die schone taak weggelegd?

Binnen deze grote vraagstukken legt Van Dijck in zijn lezing de focus op de transitie van het Peelgebied vanuit het Romeinse Rijk naar het Heilige Roomsche Rijk en hij gaat in op het oudste archiefstuk van Nederland over de Tolverplaatsing van Echt naar Kessel. Ook komen aanwezigen meer te weten over de ontwikkeling van het graafschap Kessel naar het Land van Kessel én over de kastelen in het Land van Kessel, later het Ambt Kessel. Hoe zijn deze verspreid en wat zijn bijkomende verplichtingen? Daarnaast analyseert Van Dijck het geheel als ensemble. De lezing eindigt met een visie op de geschiedkundige ‘branding’ van de regio. Wat kan de rol van de gemeente hierin zijn? Wat is de rol van een museum?

De inloop is vanaf 19.30 uur. Voor deze lezing hanteert het museum een vrije inloop. Reserveren is niet nodig en de entree is gratis. Wel is het mogelijk een vrije donatie te doen. Versnaperingen zijn voor eigen rekening.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal