Energieleveranciers verhogen variabele energietarieven fors

 © ANP

Essent gooit zijn variabele tarieven voor stroom en gas per 1 oktober flink omhoog.

Redactie

Het tarief voor stroom gaat met ruim 50 procent omhoog en de prijs van gas met meer dan 30 procent, laat Essent aan zijn afnemers weten.

Het huidige stroomtarief bedraagt bij Essent 0,29447 euro per kilowattuur. Vanaf volgende maand wordt dit 0,44395 euro per kilowattuur. Het tarief voor gas gaat van 1,51371 euro per kubieke meter naar 1,99440 euro. Deze tarieven zijn op basis van klanten die 10 procent ‘Korting Thuisvoordeel’ krijgen.

„De energieprijzen stijgen nog steeds erg snel. Helaas gaan je variabele leveringstarieven daardoor per 1 oktober 2022 omhoog”, staat in een mail aan klanten. De nieuwe tarieven zijn inclusief „energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en 9 procent btw”.

Lees ook: Van 189 naar 990 euro, torenhoge energierekening zorgt voor ongeloof, stress en schaamte: ‘Dit is toch absurd?’

De nieuwe tarieven gaan gelden voor bestaande klanten. Nieuwe klanten betalen nog veel meer: op dit moment 0,84 euro per kilowattuur stroom en voor gas 3,98 per kubieke meter.

Volgens Essent hebben ruim 1 miljoen klanten een variabel energiecontract. De energierekening gaat voor deze klanten met gemiddeld 30 procent stijgen, meldt Essent op zijn website. De impact van de tariefwijziging op de uiteindelijke energierekening verschilt volgens het bedrijf per klant. Dit is afhankelijk van de samenstelling van het gezin, het type woning, de genomen energiebesparings- en verduurzamingsmaatregelingen, en het daadwerkelijke energieverbruik.

Volgens Essent behoort het nieuwe tarief „nog steeds tot de laagste in de markt”, omdat Essent „ook in deze moeilijke omstandigheden doet wat kan om de rekening zo betaalbaar mogelijk te houden”.

Lees ook: Na blijdschap nu ook kritiek op energieplafond: de pisang met een warmtepomp

Eneco

Ook de energieprijzen van Eneco gingen sinds juli over de kop. Betaalden klanten in juli nog 1,6905 euro voor een kuub gas, per oktober gaat het tarief voor huidige klanten naar 3,3960 euro. De prijs voor een kilowattuur stroom steeg vanaf juli van 0,3584 euro naar een tarief van 0,8411 euro per oktober.

Nieuwe klanten van energieleveranciers zijn sowieso duurder uit. Zo betalen klanten van Essent bijna 4 euro voor een kuub gas en bijna 84 cent per kilowattuur stroom volgens het enkeltarief. Huishoudens die nu een contract bij Eneco afsluiten lijken nog duurder uit te zijn. Zij betalen namelijk ruim 4 euro per kubieke meter gas en bijna 96 cent per kilowattuur enkeltarief. Wel hanteert Eneco nog een btw-tarief van 21 procent. Het kabinet heeft echter besloten om de btw op energie vanaf juli tijdelijk te verlagen naar 9 procent tot het einde van dit jaar.

Volgens de website van de energieleverancier wordt die verlaging verrekend in de jaarnota. In de prijzen van Essent is de btw-aanpassing al verrekend.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal