Horeca komt met noodnummer om hoge energieprijs

 © John Peters

Den Haag -

De horeca komt met een speciaal nummer waar ondernemers hun problemen en verhalen kwijt kunnen nu de energieprijzen de pan uit rijzen.

onze verslaggeverBron: ANP

Het nummer, dat door de Horeca Alliantie is ingesteld, is een reactie op de Miljoenennota van het kabinet. Daarin ontbreekt het volgens de ondernemerslobby aan enig zicht op verlichting van de energienood van duizenden restaurants, cafetaria’s en andere horecabedrijven.

De eerste horecabedrijven hebben inmiddels voorgoed hun deuren gesloten vanwege de hoge energiekosten, aldus de samenwerking van Chinees-Aziatische restaurants (VCHO), snackbars ( ProFri) en horecagilde NHG die circa 3000 horecaondernemers in Nederland vertegenwoordigt.

Sancties

De ondernemers wijzen erop dat de energienota al begin dit jaar sterk opliep. Politieke keuzes - de sancties tegen Rusland - hebben de factuur verder omhoog gejaagd. „De sancties zijn begrijpelijk, maar de horeca kan de directe gevolgen niet langer alleen dragen”, zo klinkt het. „Inmiddels is duidelijk dat pas op z’n vroegst in november eventuele overheidsmaatregelen bekend zijn om het energieleed te verzachten. Voor veel horecaondernemers kan het dan al te laat zijn.”

Lees ook: Horeca wil compensatie energiekosten en lagere werkgeverslasten

Het noodnummer zal, afhankelijk van het aantal meldingen, in eerste instantie vijf weken beschikbaar blijven. De binnengekomen reacties worden gepubliceerd en gebundeld voor politiek Den Haag.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal