Panningse leerlingen krijgen prijs voor technologie en wetenschap overhandigd van PSV-spelers

 © IngImages

Panningen/Eindhoven -

Vier leerlingen uit Panningen hebben woensdag 21 september de ScienceMakers Award 2022 in het Philips Stadion in Eindhoven ontvangst mogen nemen.

Het gaat om Jort van der Zanden, Pim Wagemans, Arvid Billekens en Jasper de Jong. Ze hebben deze prijs gekregen vanwege hun prestatie op het gebied van wetenschap, technologie en maken. Het viertal kreeg de award als Team Frambozentaart binnen de Rasperry Pi Competitie uit handen van de PSV-spelers Savio en André Ramalho en presentator Dennis Weening.

Raspberry Pi Competitie

Bij de Raspberry Pi Competitie worden leerlingen uitgedaagd om met een piepkleine Raspberry Pi-computer een uitvinding te ontwerpen die een maatschappelijk probleem oplost. Afgelopen schooljaar vond de vierde editie van deze wedstrijd plaats met als thema: ‘innoveren voor een betere wereld’.

Team Frambozentaart wist hier wel raad mee. De school van Jort, Pim, Arvid en Jasper is gehuisvest in een oud gebouw met een slechte ventilatie. Ze maakten een slimme, interactieve CO2-meter. Als deze meter detecteert dat het CO2-gehalte in de ruimte te hoog is, dan begint deze tegen de personen in de kamer te praten: ,,Kun je alsjeblieft de ramen en deuren open maken?’’ Wanneer het CO2-gehalte na vijf minuten nog te hoog is, zegt de meter hetzelfde met een strengere toon. Dit proces herhaalt zich een aantal keren. Mocht het dan nog steeds niet verbeteren, dan slaat het alarm af.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal