Grootmetaal bereikt cao-akkoord, 9 procent loonsverhoging

 © Roger Dohmen

ZOETERMEER
onze verslaggever

Werknemers in de grootmetaal krijgen vanaf december in stappen 9 procent meer loon. Dat is een van de uitkomsten van de cao-onderhandelingen.

Onder de grootmetaal vallen onder meer vliegtuigonderdelenfabrikant Fokker, chipbedrijf ASML en vrachtwagenproducent Scania. De sector telt circa 150.000 medewerkers. Leden van de vakbond moeten nog wel instemmen met het akkoord.

Naast de loonsverhoging nemen werkgevers maandelijks 60 euro pensioenpremie extra voor hun rekening. Daarmee gaan werknemers met een modaal inkomen er nog eens 2 procent op vooruit. Voor medewerkers met een lager loon ligt dat percentage hoger.

Bij de onderhandelingen over de vorige cao werd nog maandenlang gestaakt, onder meer bij Tata Steel Nederland en Scania. Ook eerdere cao’s kwamen moeizaam tot stand. ASML weet dat eerder aan het feit dat de sector bestaat uit verschillende bedrijven, van kleine scheepsbouwers tot leveranciers van keukens.

Lees ook: FNV: Nederland heeft loongolf nodig, anders ‘mogelijk hoop onrust’

Volgens bestuurder van FNV Metaal Albert Kuiper is het onderhandelingstraject dit jaar anders verlopen. Hij schrijft dat toe aan „deze tijd waarin veel mensen de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen”. Volgens hem moesten vakbonden en werkgevers daarom snel tot een akkoord komen. „Met dit akkoord wordt het dagelijks leven voor alle 150.000 werknemers beter betaalbaar”, aldus Kuiper.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal