Huurders in tochtig huis krijgen forse huurverlaging

 © ANP/Richard Brocken

Huurders in een tochtig huis – met energielabel E, F of G – kunnen rekenen op een stevige huurverlaging. Een motie daarvoor van PvdA en GL krijgt steun van de coalitie, melden bronnen aan De Telegraaf. Het gaat mogelijk om ruim 500.000 woningen. Hoe hoog de huurverlaging per woning precies uitpakt, is nog onbekend.

Redactie

PvdA en GroenLinks wilden in eerste instantie dat ook huizen met energielabel D voor een huurkorting in aanmerking zouden komen. Dat ging de coalitiepartijen te ver. De slechtst geïsoleerde woningen – met label E, F of G – krijgen nu wél een fikse huurverlaging.

Hoe hoog die korting zal uitvallen, moet nog worden bepaald. In de motie wordt gesproken over ’een afdwingbaar recht op stevige huurverlaging door woningen met energielabels lager dan D aan te merken als een gebrek’.

Lagere inkomens

Het zijn vooral Nederlanders met lagere inkomens die in slecht geïsoleerde huurhuizen wonen. Doordat zij hun woning huren, zijn ze afhankelijk van de huurbaas bij het nemen van verduurzamingsmaatregelen. Zeker voor particuliere verhuurders is het financieel gezien vaak niet interessant om huizen te isoleren of zonnepanelen aan te schaffen. Deze generieke huurverlaging moet daar verandering in brengen.

Volgens de PvdA hebben zo’n 580.000 huurwoningen in Nederland een energielabel E, F of G. Wat de maatregel het kabinet precies gaat kosten, is nog onbekend.„Huurders in tochtige woningen kunnen er niets aan doen dat huisbazen hun woningen niet isoleren”, zegt PvdA-leider Attje Kuiken. „Ze betalen zich blauw. Nu worden of de huren stevig verlaagd of de woningen beter geïsoleerd. Een belangrijke stap.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal