Productie van bitcoins in de VS is even vervuilend als zes miljoen auto’s

Ruim 38 procent van de bitcoindelving vindt in Amerika plaats.  © Hollandse Hoogte / Robin Utrecht ROBIN UTRECHT

LOS ANGELES -

De energie die nodig is voor de productie van bitcoins in de Verenigde Staten zorgt voor net zoveel uitstoot als ongeveer zes miljoen auto’s per jaar.

ANP/RTRBron: ANP

Dat zeggen milieugroeperingen in een rapport. Zij roepen Amerikaanse staten op om nieuwe activiteiten voor het delven van de digitale munten te verbieden om zo het klimaat niet verder te schaden.

Het delven van bitcoins door computers gebruikt veel energie vanwege de complexe berekeningen die nodig zijn. Volgens de milieuorganisaties zorgde de bitcoinproductie in de VS in de periode tussen medio 2021 en 2022 voor een CO2-uitstoot van 27,4 miljoen ton. Dat is drie keer de uitstoot van de grootste steenkolencentrale in de VS en bijna gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van zes miljoen auto’s.

Aan banden

Volgens een recente studie van het Witte Huis vindt nu 38 procent van het wereldwijde delven van bitcoins in de VS plaats. Dat was slechts 3,5 procent in 2020. Doordat China het delven van bitcoins drastisch aan banden heeft gelegd, zijn veel bitcoinbedrijven naar de VS gegaan of breiden hun Amerikaanse activiteiten uit.

Een belangenvereniging voor bitcoindelvers in de VS zegt dat de crypto-industrie relatief weinig stroom verbruikt en dat meer dan de helft van die energie uit duurzame bronnen komt.

Lees ook: Koers bitcoin beweegt richting dieptepunt van eerder dit jaar

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal