Bijna 10.000 coronagevallen in een week tijd

Het aantal nieuwe coronagevallen loopt weer iets op. In de afgelopen zeven dagen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9889 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste weektotaal sinds 20 augustus, iets meer dan een maand geleden.

RedactieBron: ANP

Het aantal bevestigde besmettingen ligt 14,8 procent hoger dan vorige week. Dat is de snelste toename op weekbasis sinds 5 juli, bijna drie maanden geleden. Een verklaring voor de stijging meldt het RIVM niet.

Amsterdam had afgelopen dag de meeste positieve tests. In de hoofdstad kregen 83 inwoners te horen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Daarna volgen de andere grote steden: Rotterdam (78), Den Haag en Eindhoven (elk 47), en Utrecht (32). Vergeleken met het aantal inwoners hebben Zwolle en Sittard-Geleen relatief veel nieuwe gevallen.

Reproductiegetal

Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is vrijdag gestegen naar het hoogste niveau sinds 1 juli. Het cijfer staat nu op 1,1. Dat betekent dat een gemiddelde groep van 100 mensen met corona 110 anderen besmetten. Zij dragen het virus vervolgens over aan 121 mensen, die 133 anderen aansteken. Bij elke stap wordt de groep virusdragers wat groter, en dan stijgt ook de kans dat anderen het virus oplopen. Hoe verder het getal boven de 1 komt, hoe sneller de verspreiding gaat.

Omdat het aantal positieve tests nog vrij laag ligt, komt het RIVM niet meer elke dag met nieuwe cijfers. De updates worden voorlopig twee keer gegeven, op dinsdag en vrijdag.

In ziekenhuis

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in een ziekenhuis ligt, is op vrijdag opgelopen tot 499. Dat is het hoogste aantal sinds 30 augustus, ruim drie weken geleden. In de afgelopen week is het totale aantal opgenomen patiënten met 65 gestegen.

De cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maken geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronaklachten worden opgenomen, en mensen die andere gezondheidskwalen hebben en toevallig ook besmet blijken.

Geen oorzaak

Het LCPS geeft ook geen oorzaak voor de toename, dus het is niet duidelijk of er een verband is met de lichte toename van het aantal positieve tests.

De toename is vooral te zien op de verpleegafdelingen. Daar liggen nu 471 mensen met corona onder de leden, 68 meer dan een week geleden. Intensive cares behandelen nu 28 positief geteste mensen. Dat aantal schommelt de laatste maand rond dat niveau.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal