Amerikaanse staat Arizona voert abortuswet uit 1901 weer in

Amerikanen protesteren tegen de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof waardoor vrouwen in de VS niet meer grondwettelijk het recht hebben op een abortus. © ANP / EPA

Een rechter in de Amerikaanse staat Arizona heeft vrijdag bepaald dat een abortusban die stamt uit 1901 weer rechtsgeldig is. De wet, die abortus in bijna alle gevallen verbiedt, werd in 1973 opgeschort vanwege de federale uitspraak in de zaak Roe vs Wade, die vrouwen in de Verenigde Staten het grondwettelijke recht op abortus gaf.

Redactie

Het Amerikaanse hooggerechtshof maakte in juni een einde aan dat landelijke recht op abortus door de uitspraak in Roe vs Wade te verwerpen. Sindsdien kunnen individuele staten weer hun eigen abortuswetgeving bepalen. In Arizona houdt dat sinds de uitspraak vrijdag in dat abortus alleen is toegestaan als dat noodzakelijk is om het leven van de moeder te redden.

Planned Parenthood, een gezondheidsorganisatie die onder meer veel abortusklinieken in de VS runt, liet vrijdag in een reactie op de uitspraak weten dat deze „het bedroevende resultaat heeft dat inwoners van Arizona bijna 150 jaar terug in de tijd worden geworpen.” Amerikaanse media melden dat er naar alle waarschijnlijkheid beroep zal worden aangetekend tegen de uitspraak.

Lees ook: Kan het recht op abortus na Amerika ook in Nederland verdwijnen? ‘We moeten ons altijd zorgen blijven maken’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal