‘Russische oligarchen naar de rechter om sanctielijst’

Rijke Russen stappen naar het Hof in Luxemburg omdat ze het oneens zijn met hun plek op de sanctielijst. © ANP / PETER HILZ

Zeker vijftig Russische oligarchen hebben bij het Hof van Justitie in Luxemburg een rechtszaak aangespannen om hun plaatsing op de Europese sanctielijst ongedaan te maken.

Mischa van Diepen

Dat meldt een woordvoerder van het Hof na vragen van NRC.

Door van de sanctielijst geschrapt te worden, zouden de Russen weer bij de bezittingen kunnen die door Europese landen in beslag zijn genomen. In totaal heeft Europa voor 13,8 miljard euro aan villa’s, jachten, privévliegtuigen, bankrekeningen en aandelen bevroren.

Amsterdam Trade Bank

Onder anderen de vier eigenaren van de failliete Amsterdam Trade Bank hebben bij het Europees Hof protest aangetekend. Volgens Politico hebben ook voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj, Alfa Bank-oprichter Michail Fridman en metaalondernemer Alisjer Oesmanov een zaak aangespannen in Luxemburg.

Volgens de woordvoerder van het Europees Hof duurt het nog minimaal een jaar voordat de eerste zaak tot een uitspraak komt.

Lees ook: Russische ‘referenda’ in bezette gebieden Oekraïne in volle gang: het Krim-scenario op herhaling

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal