Ongeloof bij Van Vleuten: ‘Ik wacht totdat iemand mij zegt dat het niet waar is’

Annemiek van Vleuten kan het zelf amper geloven. © ANP/HH

Annemiek van Vleuten ging woensdag onderuit tijdens de mixed relay en liep daarbij een breukje op in haar elleboog. Ze besloot na lang wikken en wegen zondag toch mee te doen aan de wegrit op het WK in Wollongong en zich op te offeren voor Marianne Vos, maar bleek tot haar verbazing zelf in staat om wereldkampioen te worden.

Redactie

„Ik ben eigenlijk nog steeds aan het wachten totdat iemand mij vertelt dat het niet waar is”, zei de kersvers wereldkampioene na afloop in een eerste reactie. „Ik kon niet sprinten vanwege mijn elleboog, dus ik mijn aanval goed timen. Ik wachtte en wachtte en toen ging ik van achteren uit aan. Daarna verwachtte ik dat de rest nog over mij heen zou komen, maar ze kwamen niet.”

Voor Van Vleuten was het onderweg 164 kilometer lang afzien. „Het was een hel. Ik kon amper uit het zadel komen en had geen versnelling in huis.” Door haar blessure ging haar oorspronkelijke plan de prullenbak in. „Ik wilde aanvallen op Mount Keira (helemaal in het begin van de koers, red.). Dat verhaal kon door die elleboog de prullenbak in en nu win ik met een uitval in de laatste kilometer. Dat is zó speciaal.”

Lees ook: Van Vleuten rijdt met breuk in elleboog naar wereldtitel