Drie Nederlanders aangehouden om bedreigingen Belgische minister

 © ANP / BELGA

Op verzoek van de Belgische autoriteiten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag drie Nederlanders aangehouden vanwege ernstige bedreigingen aan het adres van de Belgische minister Vincent Van Quickenborne (Justitie).

Redactie

Dat meldt het Belgische federale parket zaterdag.

Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat het om drie Nederlanders van 20, 29 en 48 jaar. De aanhoudingen zijn in Den Haag en Leidschendam verricht, op verzoek van België.

Om wat voor bedreigingen het precies gaat, is nog niet duidelijk. Het parket spreekt in een verklaring van „recente” bedreigingen die „zeer ernstig” zijn en vraagt Nederland de verdachten uit te leveren. Over hun identiteit is nog geen verdere informatie bekendgemaakt.

Nederlands kenteken

Volgens de krant Het Laatste Nieuws werden in een auto bij het huis van Van Quickenborne in Kortrijk vrijdagochtend zeker één automatisch geweer en flessen benzine gevonden. Het ging om een wagen met Nederlands kenteken, zeggen bronnen tegen de krant. Of er iemand in de auto zat en of de vondst mogelijk verband houdt met de aanhoudingen in Nederland, is niet duidelijk. Het voertuig is in beslag genomen.

Van Quickenborne, die behalve minister ook vicepremier is, is vanwege de bedreigingen onder verhoogde beveiliging geplaatst, aldus het parket. De 49-jarige bewindsman is lid van de partij Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open VLD).

Op Instagram laat de minister weten dat het om een dreiging ging tegen hem als minister van Justitie, en niemand anders. „Uit voorzorg word ik voorlopig onder strikte beveiliging geplaatst en zal ik de komende dagen niet kunnen deelnemen aan enkele geplande activiteiten. Aangenaam is het niet, maar wel begrijpelijk.” Hij meldt verder dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken. „Mijn familie en ik zijn veilig en in goede handen.”

Niet zal buigen

Ook benadrukt Van Quickenborne dat hij nooit zal buigen voor geweld. „Laat mij duidelijk zijn: de mensen die hierachter zitten, bereiken het tegenovergestelde van wat ze beogen. Het sterkt mij in de overtuiging dat we moeten blijven strijden. De criminelen voelen zich in het nauw gedreven. Dat gevoel is terecht. Want we zullen de strijd tegen de georganiseerde misdaad blijven voeren, met meer mankracht en middelen dan vroeger.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal