Amerikaanse jazz-saxofonist Pharoah Sanders (81) overleden

Pharoah Sanders bij een optreden in 2019 in Zweden. © Redferns

De Amerikaanse jazz-saxofonist Pharoah Sanders is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn platenmaatschappij Luaka Bop zaterdag bevestigd op Twitter.

RedactieBron: ANP

De tenorsaxofonist, geroemd om zijn inventiviteit en unieke speelstijl, bracht meer dan dertig platen uit. Hij speelde bovendien mee op tientallen albums van veel groten uit de jazzwereld.

Sanders kreeg in de jaren zestig bekendheid door zijn samenwerking met Sun Ra, die zijn eigenlijke voornaam Farrell veranderde in Pharoah, en door toe te treden tot de band van vernieuwer John Coltrane. Hij ontwikkelde zich tot een sleutelfiguur binnen de spirituele jazz en zette dat na dood van John in 1967 voort met onder anderen diens vrouw Alice Coltrane, pianiste en harpiste.

‘We zijn totaal van slag om mee te moeten delen dat Pharoah Sanders is gestorven. Hij overleed vredig in het bijzijn van zijn geliefde familieleden en vrienden in Los Angeles”, aldus de verklaring van de platenfirma.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal