De uil van ‘Enlighten me’ te bewonderen in museum Horst

Horst -

In Museum de Kantfabriek in Horst is van zondag 23 oktober tot en met vrijdag 30 december ‘Enlighten me’ opgesteld voor het publiek. Dit is een kunstproject van textielkunstenaar Minke van de Zande waaraan ze drie jaar werkte.

De presentatie van ‘Enlighten me’ vond op vrijdag 15 juli plaats. Voor het kunstproject diende de levende uil Marnix als voorbeeld. De veren zijn opgebouwd uit minieme stukjes stof, draadjes en pluisjes. De veren-tekening maakte Van de Zande met naaldkant waarvoor ze met de hand, uit verschillende kleuren samengestelde, draden draaide. Voor de 3D geprinte poten, snavel en ogen werkte ze samen met Luximprint, een bedrijf in Wemeldinge, dat decoratieve en functionele optische kunststoffen produceert.

Film

Het bekijken van het kunstwerk wordt ingeleid door een korte film met de roep van een uil in de nacht. Vervolgens gaat de donkerte gefaseerd over in het licht van de opkomende zon tot op volle sterkte. Muziek en gesproken tekst sluiten perfect aan op wat er gebeurt.

De volgende stap is dat de bezoeker binnentreedt in een donkere ruimte waarin Minke’s uil zich in volle glorie laat zien. Het werk van Minke is gevat in een 3D lijst met dezelfde lichtschakeringen als die in de film te zien zijn.