Kipchoge loopt in Berlijn eigen wereldrecord marathon uit de boeken

Eliud Kipchoge bij de start.  © ANP/HH

Eliud Kipchoge (37) heeft op de marathon van Berlijn een heel dik wereldrecord gelopen. Met 2:01.09. De Keniaan verbeterde zijn eigen wereldrecord van vier jaar geleden in de Duitse hoofdstad met een halve minuut.

Redactie

Halverwege bleek al dat Eliud Kipchoge aan een monstertijd bezig was en even leek het zelfs dat hij de magische grens van 2 uur zou kunnen aanvallen. Met drie hazen aan zijn zijde kwam hij voorbij het 21 kilometerpunt (en een beetje) in 59.51. Verrassend was dat Andamlak Belihu hem op dat moment nog kon volgen. De 23-jarige Ethiopiër had vooraf een persoonlijk record van 2.09.56 en is alles behalve een gekende topper op het lange loopnummer.

Na 25 kilometer bleken zijn hazen ineens opgerookt en moest Kipchoge het alleen doen. Aan Belihu - die langzaam meter voor meter prijsgaf - had hij niets. Snel daarna bleek de 2 uur al een utopie, maar hij bleef goed doorlopen.Zijn vorige wereldrecord van 2:01.39 verbeteren bleek geen probleem, al verloor hij in de laatste paar kilometer wel wat van zijn pluimen. Uiteindelijk hield hij dertig seconden over.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal