Video: Ontsporing trein tussen Weert en Kelpen-Oler door aanrijding met spoorstaaf

Ontsporing trein tussen Weert en Kelpen-Oler door aanrijding met spoorstaaf. © De Limburger

De ontsporing van het voorste deel van een intercity met daarin zo’n 250 passagiers in de nacht van zaterdag op zondag bij tussen Weert en Kelpen-Oler kwam door een aanrijding met een spoorstaaf.

RedactieBron: ANP

Hoe de spoorstaaf daar terecht is gekomen, is nog onduidelijk, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.

Lees ook: Passagiers ontspoorde trein bij Weert: ‘We dachten echt even dat hij om zou vallen’

De landelijke eenheid van de politie doet technisch onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de ontsporing.

De intercity ontspoorde rond 00.00 uur bij de Wessemerdijk ter hoogte van Leveroy. Niemand raakte gewond. Vanwege de ontsporing lag het treinverkeer tussen Weert en Roermond urenlang plat.

De trein is inmiddels weer op het spoor gezet, ook wel hersporen genoemd, en kan zelfstandig wegrijden. Rond 13.15 uur meldde de woordvoerder van ProRail dat dit op dat moment gaande was. Het spoor zelf is beschadigd geraakt, maar niet dusdanig dat er geen treinverkeer veilig overheen kan rijden.

De spoorbeheerder heeft het spoor tussen Weert en Roermond inmiddels vrijgegeven, waarna de NS de dienstregeling vanaf 14.30 uur kon opstarten. De schade aan het spoor wordt op een later moment hersteld.

Onderzoek gestart

Zaterdagnacht is CEO John Voppen van ProRail ter plaatse gegaan om poolshoogte te nemen van de situatie: „Gelukkig zijn er geen slachtoffers, maar wat is hier gebeurd? Een trein ontspoort nota bene, waardoor veel overlast en schade is ontstaan. Nogmaals heel gelukkig dat er geen groter leed is ontstaan en mijn waardering voor de hulpdiensten en alle maatregelen die zij hebben genomen om erger te voorkomen. Maar ik wil dat tot op de bodem wordt uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Instanties als politie en Inspectie Leefomgeving en Transport, maar ook vervoerder NS en spoorbeheerder ProRail, doen onderzoek.

De situatie rond de ontspoorde trein, met reacties van passagiers en woordvoerder René van Tulden van de Veiligheidsregio. © Track’88

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal