Historisch roeigoud voor Karolien Florijn op WK

Karolien Florijn. © ANP/HH

Roeister Karolien Florijn heeft goud gepakt op de skiff in het Tsjechische Račice. Nog nooit heeft een Nederlandse goud weten te pakken op dit onderdeel. De 24-jarige Florijn troefde olympisch kampioen Emma Twigg af. De Nieuw-Zeelandse werd tweede voor Tara Rigney uit Australië. Bij de mannen was er zilver voor skiffeur Melvin Twellaar.

Redactie

Florijn had in de halve finales ook al de beste tijd genoteerd en won vorige maand met grote overmacht goud op de EK in München. Eerder dit jaar won ze twee keer met groot verschil een wereldbekerwedstrijd.

De skiffeuse is de dochter van tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn en de Duitse oud-roeister Antje Rehaag. Op de Olympische Spelen van vorig jaar in Tokio maakte ze nog deel uit van de vier-zonder, waarmee ze zilver veroverde.

Zilver

Roos de Jong en Laila Youssifou hebben zilver gepakt in de dubbeltwee. Olympisch kampioen Roemenië nam na de start gelijk de leiding en stond die, ondanks aandringen van het Nederlandse duo, niet meer af.

Roos de Jong (L) en Laila Youssifou blij met hun zilveren plak. © EPA

Ancuta Bodnar en Simona Radis finishten na 6.47.77, op ruim 3 seconden gevolgd door De Jong en Youssifou. Het brons ging in 6.52.81 naar Ierland.

De Jong en Youssifou moesten op de EK in München vorige maand ook genoegen nemen met de tweede plek. Ook daar bleek Roemenië oppermachtig.

Mannen acht

Ook bij de mannen acht was er zilver. De Nederlandse ploeg was ondanks een sterk tweede deel net iets minder snel dan Groot-Brittannië, dat ruim 1 seconde eerder finishte in 5.24,41. Australië pakte op ruimere afstand het brons.

Met stuurvrouw Dieuwke Fetter roeiden Abe Wiersma, Niki van Sprang, Lennart van Lierop, Guillaume Krommenhoek, Michiel Mantel, Jacob van de Kerkhof, Mick Makker en Guus Mollee al vanaf het begin van de race in de top 3. In het tweede deel van de race ging de Nederlandse boot Australië voorbij, maar Groot-Brittannië bleek net te sterk. De Nederlandse ploeg had de finale gehaald via de herkansingen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal