Hoofdcoach wielerbond blijft bij Mathieu van der Poel in Australië

Mathieu van der Poel stapt af in de beginfase van het WK. © ANP/HH

Hoofdcoach Jan van Veen van wielerbond KNWU reist maandag niet mee terug met de nationale selectie die de afgelopen dagen uitkwam op de wereldkampioenschappen in Australië. Van Veen probeert de komende dagen Mathieu van der Poel bij te staan die dinsdag moet voorkomen.

Redactie

Van der Poel, de kopman van de ploeg, zat in de nacht van zaterdag op zondag enkele uren vast nadat er een klacht tegen hem was ingediend. Hij zou hardhandig hebben opgetreden toen enkele minderjarigen hem uit zijn slaap hielden. Een van de twee betrokken meisjes zou lichte verwondingen hebben opgelopen. Dat er fysiek contact is geweest, ontkent Van der Poel. De slapeloze nacht deed hem in de wegrace van de WK al na 30 kilometer opgeven.

„Mathieu maakt deel uit van een uitzending door de KNWU, dus het lijkt me gepast dat ik hier blijf”, meldde Van Veen vanuit het Novotel in Brighton-le-Sands, waar het incident had plaatsgevonden.

Van Veen zei nog steeds geen idee te hebben wat zich op de negende verdieping van het hotel heeft afgespeeld. Van der Poel sliep daar met zijn vriendin. De later in Australië gearriveerde kopman was verkouden aangekomen waarop werd besloten hem niet op een kamer met collega-renner Jan Maas te leggen. „Dit zijn dingen die we natuurlijk liever niet zien. Maar het is niet zo dat we nu spijt hebben van zijn verhuizing. Ik ben dertig jaar met (schaats-)ploegen op pad geweest. Vaak genoeg zaten we dan verspreid in een hotel. Die herriemakers zijn in ieder geval vertrokken.”Van der Poel moet dinsdag voorkomen. Of een rechter dan meteen een oordeel velt, wist Van Veen zondag niet. „Dat horen we maandag.”

Lees ook: Kan Mathieu van der Poel zoveelste drama nog aan?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal