Laaggeletterdheid en ontlezing in Parkstad staan centraal tijdens aflevering Podium Royal

 © Harry Heyts

Heerlen -

Laaggeletterdheid en ontlezing in Parkstad staan centraal tijdens de Podium Royal aflevering op dinsdag 4 oktober.

redactie

Gespreksleider Michael Berg ontvangt in de Royal in Heerlen drie gasten: Fred Dijk (voorzitter Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad), Ben van Melick (Neerlandicus, columnist en oud-vwo-docent Nederlands) en Jos Feron (programmamanager Movare, onderwijsstichting met 46 basisscholen in Parkstad).

In Nederland zijn naar schatting 1,3 miljoen laaggeletterden, mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en daardoor niet volwaardig kunnen meedraaien in de maatschappij. In sommige onderzoeken is zelfs sprake van 2,5 miljoen laaggeletterden.

In Parkstad ligt het percentage laaggeletterden boven het landelijk gemiddelde. Zo’n 30.000 mensen in onze regio kunnen geen formulier invullen of ze kunnen een brief van de belastingdienst of de bijsluiter van de medicijnen niet lezen. Met alle gevolgen van dien.

De avond bestaat uit drie delen. Een gesprek met de gasten, een debat/vragenronde met het publiek en tot slot een informeel samenzijn onder het genot van een drankje in de foyer.

Podium Royal wil een ontmoetingsplek zijn voor mensen die, zonder afleidende muziek, met elkaar in gesprek kunnen gaan over actuele maatschappelijke en culturele thema’s.

De bijeenkomsten vinden maandelijks plaats op de eerste dinsdag van de maand. Aanvang 20.00 uur. Entree gratis.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal