Russisch kapitaal op Maastricht Airport

De douane heeft op Maastricht Aachen Airport beslag gelegd op vier vliegtuigen, die eigendom zijn van de Russische leasemaatschappij GTLK. De toestellen hebben een gezamenlijke waarde van ruim 300 miljoen euro. Het aan de grond houden van de Airbussen is een gevolg van de sancties tegen Rusland.

Redactie Ondernemen in Limburg

De Airbussen van het type A220-300 staan al sinds februari op de Limburgse luchthaven. Ze zouden oorspronkelijk door GTLK worden verhuurd aan de Russische luchtvaartmaatschappij Red Wings Airlines. Het vakblad Luchtvaartnieuws meldde eerder dat Red Wing Airlines de eerste Russische klant zou worden voor de A220, maar Red Wing Airlines zag af van de deal, vanwege de te hoge leaseprijs. Vanuit Canada werden de toestellen begin dit jaar naar Maastricht Aachen Airport gevlogen in afwachting van een nieuwe klant. Op grond van artikel 2 lid 1 van de sanctieverordening moeten de toestellen aan de grond blijven. Sinds de sancties tegen Rusland mogen Russische toestellen het Europese luchtruim niet meer in. Ook mag er geen onderhoud gedaan worden aan de vliegtuigen.

Een woordvoerster van de Limburgse luchthaven laat weten dat de toestellen geparkeerd staan op het terrein van de luchthaven, maar dat de toestellen eigendom zijn van een klant van onderhoudsbedrijf Samco. Om die reden wil de woordvoerster niets zeggen over wat er met de toestellen uiteindelijk gebeurt.

Samco-directeur Constant van Schaik laat weten dat er geen onderhoud is uitgevoerd tot op heden, omdat de vliegtuigen direct na aflevering bij de fabriek in Canada naar Maastricht zijn gevlogen. “Op enig moment zal onderhoud wel nodig zijn, maar dat is beperkt. Omdat de Russische eigenaar onder de sancties valt is er geen onderhoud uitgevoerd en is er ook geen contact geweest met de eigenaar,” aldus Van Schaik.