Jetten overweegt subsidie energiebesparingen op te schroeven na vragen Limburgs Kamerlid

Veel subsidieaanvragen voor warmtepomp. © ANP/HH

Energieminister Jetten overweegt de subsidiepot voor investeringen in duurzame energie en besparingen op energie op te schroeven na de ‘aanmerkelijk hoger’ uitgevallen vraag.

Redactie

In antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Erkens uit Kerkrade zegt de minister de mogelijkheden te bezien om het bestaande budget van 228 miljoen euro voor deze zogeheten ISDE-regeling te verhogen. Die biedt aanvragers vanaf dit jaar al een hogere gemiddelde subsidie.

Voor investeringen in isolatie, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluiting resteert na toezeggingen van al 142,5 miljoen euro voor aanvragen tot en met juli, voor de periode tot en met december nog 85,5 miljoen euro.

Jetten zegt op basis van inschattingen van aanvragen te verwachten „dat het beschikbare budget met 30 tot 60 miljoen euro overschreden zal worden.” Zo’n grote overschrijding noemt hij ‘ongewenst’, en overweegt daarom het budget uit te breiden.

Prijsplafond

Het merendeel ging tot nu toe op aan isolatiemateriaal en warmtepompen. De regeling is zo opgetuigd om een hogere subsidie te verstrekken wanneer een huishouden meer dan een enkele isolatiemaatregel neemt.

Lees ook: Slimme verwarming en lampen in trek om energie te besparen

Het kabinet meldde vorige week het voorstel van een prijsplafond voor gas- en stroomprijzen. De beoogde vergoeding voor stroom, van 0,70 euro per megawattuur, pakt volgens de Consumentenbond ongunstig uit voor mensen die bewust van gas afstappen en meer leunen op elektriciteitsverbruik.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal