Hoeveel herrie maakt een F35-straaljager? Beleef het op 17 oktober in de buurt van Vredepeel

 © Defensie

Vredepeel -

Wie wil weten hoeveel herrie een F35-straaljager maakt, die moet 17 oktober zijn oor goed te luisteren leggen. Dan vinden bij luchtmachtbasis De Peel in Vredepeel zogeheten belevingsvluchten plaats.

Leon Janssen

Voor die vluchten zullen de toestellen niet daadwerkelijk opstijgen en landen op het vliegveld. Dat kan en mag nog niet. Wel zullen de vliegroutes boven de omgeving zo veel mogelijk dezelfde zijn als na de geplande heropening van het vliegveld.

Lees ook: Heropening vliegbasis De Peel vereist nieuwe stikstofberekening

Volgens een woordvoerder van Defensie is het niet de bedoeling dat mensen massaal naar de vliegbasis komen. Die mogen ze ook niet op. „Omwonenden moeten doen wat ze normaal ook doen”, zegt hij. „Dan krijgen ze ook de beste indruk van het geluid van de straaljagers.”

Vooraf zijn er informatiebijeenkomsten voor deze belevingsvluchten, op 3 en 6 oktober. Hier zullen sprekers van onder meer het ministerie van Defensie en de gemeente meer over de vluchten vertellen. Op de website van het ministerie worden daarna nadere gegevens en tijden bekendgemaakt.

Livestream

De bijeenkomst op 3 oktober is in het gemeentehuis in Gemert. Die op 6 oktober in het gemeentehuis van Venray. Beide duren van 19.00 en 21.00 uur. Geïnteresseerden moeten zich van tevoren aanmelden via informatiedepeel@mindef.nl. De informatieavond op 6 oktober is ook te volgen via een livestream op internet.

Voor heropening van de vliegbasis op De Peel is een nieuw luchthavenbesluit noodzakelijk. Bij eerdere bijeenkomsten hierover bleek dat er behoefte was aan de belevingsvluchten met de F35, zoals die nu worden gehouden.

Geluidsmetingen

Op verzoek van de omliggende gemeenten worden geluidsmetingen uitgevoerd op een aantal locaties in de omgeving. De locaties van de meetpunten zijn samen met die gemeenten bepaald. Daarnaast wordt onderzocht hoe mensen de vluchten van de JSF hebben ondervonden.

Lees ook: Werkgroep vertrouwt meetgegevens Defensie niet: ‘Venray moet zelf onderzoek doen naar geluidsoverlast vliegbasis De Peel’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal