Tienermeisjes zetten beelden van hotelincident Van der Poel online, wielrenner betuigt spijt

Mathieu van der Poel © ANP/HH

De tienermeiden die zaterdagavond in Australië op de deur van de hotelkamer van Mathieu van der Poel klopten, hebben (schokkerig) beeld van die avond online gezet. Hierop is volgens hen de achtervolging die de kopman van de Nederlandse wielerequipe op het WK in Wollongong inzette te zien.

De redactie

Op beelden klopt een van hen op de kamerdeur van Van der Poel. Amper een seconde later klinkt er al gegil en wordt het beeld onduidelijk, wat er op duidt dat het niet de eerste keer was. De wielrenner stond waarschijnlijk al op scherp wachtend op nieuw geklop. De meiden vluchtten hun kamer in, waar ook Van der Poel lijkt op te duiken. Vervolgens eindigt de video.

De oudste van de drie meisjes heeft inmiddels laten weten, dat ze geen weet hadden van het feit dat er een wielrenner tegenover hun kamer sliep. Hun ouders lagen op een aparte kamer ernaast. Die zouden gedacht hebben dat de tieners een horrorfilm aan het kijken waren, waardoor ze niet ingrepen ondanks het lawaai. De ouders zouden ook weten dat het jongste meisje wel vaker „knock and run” speelt in hotels.

Lees ook: Mathieu van der Poel keert met dolksteek in hart terug uit nachtmerrie

‘Natuurlijk heb ik spijt’

Mathieu van der Poel heeft dinsdag op het vliegveld van Brussel spijt betuigd over zijn optreden tegenover twee meisjes in de nacht voor de wegrace van de WK wielrennen in Australië. Hij kreeg maandag van een Australische rechter een boete van omgerekend 1000 euro wegens mishandeling en stapte daarna op het vliegtuig naar huis. Een dag later doken op internet vage filmpjes op, vermoedelijk van de betrokken meisjes.

„Wat daarop te zien is, is precies wat ik gezegd heb. Er doen nu allemaal verhalen de ronde over een duw die ik heb gegeven maar dat is niet waar. Ik heb één meisje vastgepakt, maar niet met de bedoeling iemand pijn te doen. Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik nog nooit iemand pijn heb gedaan”, zei Van der Poel voor de camera van de Vlaamse omroep VTM.

„Ik had me de WK in Australië anders voorgesteld”, vervolgde hij. „Natuurlijk heb ik spijt. Ik heb een fout gemaakt en had dit anders moeten aanpakken. Ik had de receptie of iemand anders op de hoogte moeten brengen in plaats van zelf op te treden. Maar het was laat en ik dacht het zelf op te lossen. Het is helaas wel gebeurd”, aldus Van der Poel, die in België woont. „Ik probeer het nu achter me te laten. Ik ben blij dat ik terug ben en ga nu thuis rust opzoeken.”

Spelletje

„Voor jullie is dit een spelletje, maar ik heb een belangrijke wedstrijd morgen”, zou Van der Poel gezegd hebben in een andere video die (nog) niet online staat, maar wel gezien is door het Algemeen Dagblad. Hij zou de ouders ook duidelijk gemaakt hebben dat de meisjes hem al meermaals gestoord hadden, maar veel meer dan scheldwoorden kreeg hij niet als antwoord.

Wel kreeg hij het verwijt dat hij een duw uitgedeeld zou hebben aan een van de meiden. Hierbij zou ze gevallen zijn en een lichte brandwond hebben opgelopen op haar elleboog. De discussie is vervolgens verder gegaan, waarbij Van der Poel volgens het Australische gezin gedreigd zou hebben. Niet veel later kreeg hij de mededeling dat de politie al onderweg was.

Uitspraak

Van der Poel werd uiteindelijk meegenomen naar het politiebureau, waar hij tot diep in de nacht vastzat. Het gevolg was dat hij amper sliep en in de wegrit van zondag al na 30 kilometer in de remmen kneep. Maandag moest hij voor de rechter verschijnen voor het incident en kreeg hij een boete van omgerekend zo’n 1000 euro opgelegd. Van der Poel ging in beroep tegen de uitspraak, maar ook de Australische familie is niet blij. Zij vinden de boete juist een te lage straf en hebben de beelden ook laten zien aan de lokale politie.