Meer coronabesmettingen, RIVM houdt rekening met begin najaarsgolf

 © ANP / Jeffrey Groeneweg

De afgelopen dag zijn 117 nieuwe mensen met corona opgenomen in ziekenhuis. Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames sinds 5 augustus. Het aantal coronabesmettingen loopt ook op, meldt het RIVM. Het RIVM houdt rekening met het begin van een najaarsgolf.

RedactieBron: ANP

In de ziekenhuiscijfers maakt het LCPS geen onderscheid tussen mensen die mét corona of door corona zijn opgenomen.

Het RIVM registreerde in de afgelopen zeven dagen 12.269 positieve tests. Dat is het hoogste weektotaal sinds 13 augustus. Vergeleken met de week ervoor is het aantal bevestigde besmettingen met 39 procent gestegen. Dat is de snelste stijging op weekbasis sinds 25 juni, drie maanden geleden, toen de zomergolf op gang kwam.

Het aantal bevestigde besmettingen stijgt volgens het instituut onder vrijwel alle leeftijdsgroepen, maar met name onder mensen van 70 jaar en ouder. Naar verhouding hebben regio’s in Limburg en Gelderland de meeste positieve tests.

Teststraten

Het RIVM heeft een site waar mensen kunnen doorgeven of ze coronaklachten hebben. Op die Infectieradar stijgt het aandeel deelnemers met coronaklachten eveneens. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend registreerde het RIVM 2614 positieve tests. Dat is het hoogste dagcijfer sinds 3 augustus. Amsterdam noteerde de afgelopen dag 94 nieuwe gevallen. Daarna volgen Rotterdam (69), Den Haag (48), Apeldoorn (42) en Helmond (38).

Het wordt ook drukker in de teststraten. Vorige week lieten 15.641 mensen zich testen, het hoogste aantal in zeven weken tijd. Vanwege de stijging en de vooruitzichten vraagt het RIVM „extra aandacht voor vaccineren, testen en de andere basisadviezen”.

Ziekenhuizen

In totaal liggen er momenteel 631 mensen met corona in de ziekenhuizen. Dat zijn er dertig meer dan maandag. De stijging van het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen ging minder snel dan het aantal nieuwe opnames, omdat er ook mensen de afdelingen mochten verlaten.

Op de verpleegafdelingen werden afgelopen etmaal 113 nieuwe patiënten met corona opgenomen. In totaal worden in de klinieken op dit moment 596 mensen met corona verzorgd, 28 meer dan een etmaal geleden. Op de intensive cares werden 4 nieuwe patiënten met corona opgenomen. Het aantal mensen met een coronabesmetting op de ic’s steeg afgelopen dag met 2 naar 35.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal