Jetten: energiefirma moet prijsstijging nu al tijdig aankondigen

 © ANP / ANP

Energieminister Rob Jetten wil dat alle energiebedrijven zich „per direct” houden aan de wettelijke termijn van dertig dagen voor het informeren van hun klanten over aanstaande tariefwijzigingen.

Redactie

De toezegging van Eneco dat het zich vanaf 1 november aan de wet houdt, vindt hij onvoldoende, zegt hij in antwoord op vragen van het Kerkraadse Tweede Kamerlid Silvio Erkens (VVD) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Diverse energieleveranciers (Essent, Eneco en Greenchoice) kondigden de afgelopen twee weken prijsverhogingen aan die al op 1 oktober ingaan. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) liet vrijdag weten dat dit in strijd is met de wet. Dat oordeel was „kraakhelder”, aldus Jetten. Volgens hem voert de toezichthouder ook „indringende gesprekken” met de sector.

Lees ook: Jetten overweegt subsidie energiebesparingen op te schroeven na vragen Limburgs Kamerlid

VVD’er Erkens en met hem een ruime Kamermeerderheid pleitten voor een harde aanpak en sancties tegen de energiebedrijven die op te korte termijn prijsverhogingen aankondigen. Minister Jetten wees erop dat de bevoegdheid tot het nemen van sancties bij de ACM ligt. Wel laat hij nagaan of de bescherming van consumenten nog beter geregeld moet worden in de nieuwe Energiewet.

Kleine lettertjes

Jetten heeft ook met de energiebedrijven gesproken. Dat die energiebedrijven in hun kleine lettertjes hebben staan dat prijsveranderingen tien dagen vooraf moeten worden aangekondigd, is ‘irrelevant, aldus de minister. „De wet zegt dertig dagen”. Juist in de huidige, onzekere tijden met sterk oplopende prijzen van levensonderhoud, is het volgens de minister zaak dat bedrijven zich daaraan houden.

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag een prijsplafond voor gas en stroom aan dat huishoudens tot een bepaald verbruik gaat beschermen tegen exorbitante prijsstijgingen. Jetten noemt de laat aangekondigde prijsverhogingen „een donderslag die het vertrouwen teniet doet”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal