Russische staatsmedia: bezette Oekraïense gebieden stemmen voor toetreding tot Rusland

 © De Telegraaf

Bezette Oekraïense gebieden hebben voor toetreding tot Rusland gestemd, melden Russische staatsmedia.

Redactie

In bezette Oekraïense media werd de afgelopen dagen een referendum gehouden. Volgens Oekraïne en het Westen gaat het om ’schijnreferenda’.

Bij de regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja zou met een overweldigende meerderheid van meer dan 90 procent zijn gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie. In de vier regio’s is tussen de 12 en 22 procent van de stemmen geteld.

Doorgestoken kaart

Oekraïne en de westerse bondgenoten gaan ervan uit dat de referenda doorgestoken kaart zijn en dat de uitslag al vaststond. De volksraadplegingen zouden zijn georganiseerd om de Russische invasie van Oekraïne te rechtvaardigen. Bij toetreding van de vier bezette gebieden heeft Rusland zo’n 20 procent van Oekraïne in handen, inclusief de Krim.

Lees ook: Russische NAVO-variant brokkelt uit elkaar, is Loekasjenko Poetins laatste bondgenoot?

Als Poetin de regio’s annexeert, kan hij iedere Oekraïense beschieting zien als een directe aanval op Russisch grondgebied. De president heeft afgelopen week gedreigd kernwapens te kunnen gebruiken om zijn territorium te verdedigen. Russische staatsmedia verwachten dat Poetin vrijdag de annexatie van de gebieden officieel zal aankondigen in een toespraak in het Russische parlement.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal