Van nul tot nu Parkstad: De hertog van Jülich was eeuwenlang de baas in Eygelshoven

Haus Heyden, vlak over de grens bij Kerkrade. © Martin van der Weerden

Kerkrade -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal over een machtig Duitse baas die grote invloed gehad heeft op de Limburgse geschiedenis.

Martin van der Weerden

De Romeinen stichtten tussen Aken en Keulen aan de Roer de nederzetting Juliacum. Later vestigden de Franken zich er en werd Jülich (Gulik) de hoofdstad van een gouw. In de eeuwen daarna werd dit het centrum van een graafschap, later een hertogdom dat tot het Heilige Roomse Rijk behoorde. Dit omvatte een groot gebied tussen Maas en Rijn, waartoe ook delen van het huidige Limburg behoorden, waaronder de plaatsen Tegelen, Sittard, Born en Susteren.

Plaatselijke dialecten

Ook het ‘Land van Ter Heyden’ of ‘Heydener Ländchen’ kwam in 1371 in het bezit van de hertog van Jülich. Naast de Duitse plaatsen Horbach en Richterich behoorde ook Eygelshoven hiertoe, als enclave omgeven door Oostenrijks, Staats en Rimburgs gebied. In dit grote Jülichse gebied bestaan taalkundige gebieden die veel van elkaar weg hebben; de plaatselijke dialecten lijken veel op elkaar.

Gevreesde vijand

In het machtsspel van de hoge heren van die tijd speelde de heer van Jülich vaak een stevig deuntje mee. Hij was een gewilde bondgenoot of een gevreesde vijand voor de bisschoppen van Keulen en Luik, de hertogen van Brabant en Gelre en de graaf van Berg. Willem van Gulik speelde een belangrijke rol bij het verzet tegen de Franse annexatiepolitiek resulterend in de Guldensporenslag van 1302. Vooral in de 18de eeuw ging het met de betekenis en onafhankelijkheid van Jülich sterk achteruit.

Excursie

Zaterdag 15 oktober is er een middagexcursie naar Jülich. Met een Nederlandstalige gids wordt de oude binnenstad en de citadel bezocht. Kijk voor meer informatie op www.lgog.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal