Van nul tot nu Beek: Brandweercommandant stond na bombardement voor een dilemma: kerk en pastorie of de eigen woning beschermen?

12 panden werden in de Burgemeester Janssenstraat in Beek geraakt door brandbommen. © Archief Heemkundevereniging Beek

Beek -

Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat Geleen en delen van Beek gebombardeerd werden door de Engelse luchtmacht. Een vergissing van het geallieerde leger, want het doel was Aken. In Geleen overleefden 84 inwoners de aanval niet.

Paul Mennens - Heemkundevereniging Beek

Apotheker Karel Bloemen was hoofd van de luchtbescherming in Beek. Het bombardement op 5 oktober 1942 was een gebeurtenis die de apotheker nooit zou vergeten. In de Burgemeester Janssenstraat in Beek vielen tientallen brandbommen en 12 panden werden geraakt. De kerk en de pastorie waren gelukkig niet geraakt. De aangrenzende woning en apotheek van de familie Bloemen hadden al direct vlam gevat.

Dilemma

Karel Bloemen en zijn zoon Frans, 18 jaar, vertrokken na het bombardement direct naar de brandweerkazerne en de eerstehulppost. Toen de brandweer in de Burgemeester Janssenstraat aankwam, stond de apotheker in de functie van brandweercommandant voor een dilemma, wat moest hij doen? Hij was ervan overtuigd dat de brand zou overslaan naar de pastorie en de kerk. Moest hij eerst zijn eigen huis blussen en vervolgens de pastorie en de kerk of moest hij preventief de pastorie en de kerk beschermen en op die manier redden wat er te redden was. Hij moest bliksemsnel besluiten en koos voor de laatste optie.

Ingesloten

Hij wist dat zijn gezin, opa en buren in de gewelfde kelder van de woning een schuilplek had gevonden. De keuken had al vlam gevat, en iedereen werd gesommeerd om uit de kelder te komen. Echter men was ingesloten op de binnenplaats en de enige vluchtweg was de koetspoort tussen de apotheek en de buren. Opa Bloemen probeerde die te openen maar door de luchtdruk functioneerde het slot niet. Brandweerlieden hoorden de hulpkreten en forceerden de poort en brachten de bewoners in veiligheid. De woning en apotheek brandden geheel uit.

Na de bevrijding werd het pand gesloopt en ter plekke bouwde men een woningblok met winkels en appartementen. De familie Bloemen vond na het bombardement onderdak in het pand Maastrichterlaan 35 in Beek.

Nieuwe apotheken

De apotheker moest van de inspectie van de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) proberen binnen drie dagen weer een apotheek te laten functioneren. Dat lukte dankzij het aanbod van Sjang Sangers, eigenaar van de distilleerderij Hennekens, die een van zijn opslagruimtes op de hoek van de Raadhuisstraat en het Wolfeinde ter beschikking stelde. Karel Bloemen had ook nog een apotheek in Sittard en toen hij begon te sukkelen met zijn gezondheid verkocht hij de apotheek in Beek aan mevrouw Speleers. Zij opende in 1954 in de Marktstraat een nieuwe apotheek.

Na haar dood schonk mevrouw Speleers een legaat aan de Stichting Fonds Catharine van Tussenbroek. Het doel van deze stichting is het stimuleren van de carrières van vrouwelijke wetenschappers in de farmacie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal