Onderzoekers universiteit Maastricht vinden verrassend lichtpuntje in strijd tegen Alzheimer

 © ANP / ANP XTRA

Maastricht -

Onderzoekers van de universiteit in Maastricht denken een lichtpuntje te zien in de strijd tegen Alzheimer.

Redactie

Ze dienden het hormoon oxytocine toe aan muizen met aan Alzheimer-verwante problemen. „Het geheugen van deze muizen herstelde binnen enkele weken”, meldt Maastricht University nu. De wetenschappers gaan er niet van uit dat oxytocine mensen ook echt kan genezen van Alzheimer, maar hebben hoop dat het hun geheugen mogelijk kan ondersteunen.

Lees ook: Tien jaar Alzheimer Café Leudal: ‘Dementie moet uit de taboesfeer’

Oxytocine, dat al eerder in verband werd gebracht met de strijd tegen Alzheimer, staat wel bekend als het knuffelhormoon omdat de stof vrijkomt bij bijvoorbeeld plezierig lichamelijk contact. De Maastrichtse wetenschappers zeggen dat er verschillen zijn in het zogenaamde OXT-gen van gezonde personen en dat van personen met Alzheimer. Dat OXT-gen is verantwoordelijk voor de productie van oxytocine. Vermoedelijk wordt er minder oxytocine geproduceerd bij de ziekte van Alzheimer.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal