Superjacht gesanctioneerde Rus geveild voor ruim 39 miljoen euro

Ter illustratie. © Getty Images

Een superjacht dat voorheen eigendom was van de gesanctioneerde Russische zakenman Dmitrij Pumpianski is geveild voor een bedrag van ruim 39 miljoen euro, heeft een rechtbank in Gibraltar dinsdagavond gemeld.

Redactie

Voor verschillende toevoegingen aan het jacht, zoals benodigdheden voor de opslag van wijn en andere alcohol aan boord, is bovendien nog een aanvullend bedrag van ruim een half miljoen euro geboden.

Het was de eerste keer dat een superjacht openbaar werd geveild sinds de Russische inval in Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog dringen autoriteiten erop aan om de jachten van rijke Russen wereldwijd aan de ketting te leggen.

63 biedingen

Van wie het hoogste bod afkomstig was, is niet bekendgemaakt. Het Britse veilinghuis dat de veiling organiseerde maakte vorige maand al bekend dat in totaal 63 biedingen waren binnengekomen. Aan het schip hing naar verluidt een prijskaartje van zo’n 63 miljoen pond, omgerekend ruim 74 miljoen euro. Maar de verwachting was van tevoren al dat het jacht voor minder zou worden verkocht.

Het 73 meter lange luxejacht Axioma heeft onder meer een overloopzwembad en een 3D-bioscoop. In maart werd de Axioma in Gibraltar in beslag genomen door de autoriteiten van de Britse exclave op het zuidelijkste punt van Europa. Het schip ging onder de hamer, nadat het Pumpianski niet lukte een lening van ruim 21 miljoen euro terug te betalen aan de Amerikaanse bank JPMorgan Chase. De bank verzocht Pumpianski de lening af te lossen, nadat hij door de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op de sanctielijst werd geplaatst vanwege de oorlog in Oekraïne. Hierdoor werden zijn aandelen bevroren.

Lees ook: Waar zijn Russische deserteurs welkom?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal