Lekkages bij pijpleiding ‘geen toeval’: ‘Dit vraagt om een sterke reactie van de EU’

NAVO-chef Jens Stoltenberg en de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen afgelopen maandag in Brussel. © ANP / ASSOCIATED PRESS

Brussel -

De Europese Unie waarschuwt na de sabotage van Nord Stream 1 en 2 dat elke opzettelijke verstoring van de Europese energie-infrastructuur ’zal worden beantwoord met een krachtige en eensgezinde reactie’.

Redactie

„Deze incidenten zijn geen toeval”, schrijft EU-buitenlandchef Josep Borrell in een verklaring. „De EU maakt zich grote zorgen over de schade aan Nord Stream 1 en 2. Alle beschikbare informatie wijst erop dat de lekken het gevolg zijn van een opzettelijke daad.”

De drie lekkages bevinden zich in internationale wateren, maar wel in de exclusieve economische zones van Denemarken en Zweden. Na crisisberaad hebben de premiers van beide landen dinsdagavond verklaard dat er sprake is van ’opzettelijk handelen’.

Lees ook: Mysterieuze lekken in Nord Stream-leidingen: ‘Drones gezien’

Brussel benadrukt nu dat goed moet worden onderzocht wat er heeft plaatsgevonden en wie er precies achter zit. De Poolse premier is minder diplomatiek en wijst naar Rusland. Volgens Der Spiegel heeft de Amerikaanse inlichtingendienst CIA de Duitse regering al in de zomer gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen op gaspijpleidingen in de Oostzee.

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) heeft dinsdagavond contact gehad met zijn Deense ambtsgenoot: „De situatie vraagt om nauwe internationale samenwerking en een grondig onderzoek.” NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft tijdens een bezoek aan het Europees Parlement laten weten dat het bondgenootschap de komende dagen de situatie ’nauwlettend’ gaat volgen.

De Letse minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkēvičs betuigde op Twitter steun voor Denemarken en schreef: „Het lijkt erop dat we een nieuwe fase van hybride oorlogsvoering ingaan.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal