Première ‘Aber der Kirche passiert nichts’ over Leveroy en omstreken tijdens WOII

 © Fanfare Concordia Leveroy

Leveroy
Silke van Deelen

De première van de nieuwe filmdocumentaire ‘Aber der Kirche passiert nichts’ van Peter Crins en Peter Hermans vindt plaats op vrijdag 18 november in Leveroy. De kaartverkoop van deze 2,5 uur durende film is gestart.

‘Aber der Kirche passiert nichts’ zeiden de Duitsers toen de geallieerden oprukten en ze uit Leveroy verdreven werden. De foto’s en de historische beelden vertellen een ander verhaal... Documentairemakers Peter Crins en Peter Hermans stopten ruim 25 jaar research in deze filmdocumentaire die boordevol nieuw filmmateriaal en documenten zit. Zoals de ontknoping van de liquidatie van twee Duitsers, waar jarenlang niet of nauwelijks over werd gesproken in Leveroy. Uitzonderlijk beeld over terugtrekkende Duitsers over het kanaal, Ospelnaren die werden verdreven en in een Leveroyse boerderij in beschietingen terechtkwamen, waarbij twee van hun gastheren werden gedood. Er zijn verhalen van mensen die in Stramproy en Weert de enorme beschietingen zagen op het door Duitsers bezet gebied achter het kanaal Wessem-Nederweert. Waarna de oversteek over het kanaal volgde om aan de bevrijding van Leveroy en omstreken te beginnen. Tijdens de terugtrekking van de Duitsers, werd de kerk van Leveroy totaal opgeblazen. En in tegenstelling tot Weert en Nederweert, voorkwam pater Crins een bijltjesdag in Leveroy: hij verdedigde een meisje met een riek, om te voorkomen dat ze kaalgeschoren zou worden.

Het zijn enkele highlights uit deze nieuwe documentaire. De film is veelal dialect gesproken en volledig Nederlands ondertiteld. ‘Aber der Kirche passiert nichts’ is te zien in zaal Pestoeërskoel in Leveroy, Sillenhoek 4, op vrijdag 18 november om 19.30 uur en op zaterdag 19 en zondag 20 november om 14.00 en 19.30 uur. Tickets kosten 13,50 euro, inclusief een consumptie.

Kijk hier voor meer informatie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal