Oplichters maken misbruik van energiecrisis met ‘verkoop’ van hout

 © ING Image.

Maastricht -

De politie en organisaties als de Fraudehelpdesk, de Consumentenbond en het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX ontvangen de laatste tijd veel meldingen over oplichting rond de aankoop van hout.

Door de forse stijging van de gasprijs is de vraag naar houtpellets en haardhout gestegen. Oplichters zien daar een verdienmodel in en bieden zogenaamd hout te koop aan. Er zijn ruim zestig malafide webshops actief. De politie heeft al meer dan vijfhonderd aangiftes ontvangen.

Mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor stoken op gas, zoals een pelletkachel of open haard, kunnen bedrogen uitkomen bij de aankoop van hout. Vaak bestellen en betalen slachtoffers via een website haardhout, maar krijgen niets geleverd. Sommige gedupeerden hebben via een verkoopsite contact met een particulier die hout aanbiedt, maar uiteindelijk zijn belofte niet nakomt.

Bedrijfsnamen

Oplichters maken ook misbruik van bedrijfsnamen. Sommige ondernemingen verkopen wel echt haardhout, maar hebben geen website. Kwaadwillenden richten dan een website op met dezelfde bedrijfsnaam, waarop ze haardhout of pelletkorrels ‘aanbieden’. ,,Een aantal sites is zeer slecht vertaald, waardoor niet bestaande houtsoorten worden vermeld zoals ‘gecomprimeerd logboek’, ‘samengeperst houten logboeken’, ‘verdichte nachtstammen’ en ‘lang houdbaar nachthout’. Dit soort taalgebruik alleen al zou consumenten moeten waarschuwen om alert te zijn’’, aldus Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO).

Schadebedrag

In het algemeen schieten malafide webwinkels, ook wel nepshops genoemd, de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. De politie registreerde in 2020 zo’n 6.400 aangiften over malafide webshops, in 2021 verdubbelde dat aantal naar ruim dertienduizend. De teller stond begin september dit jaar al op 8.300 aangiften. Het gemiddelde schadebedrag is ook gestegen: van 150 euro in 2021 naar 330 euro per gedupeerde in het eerste half jaar van 2022.

De politie publiceert hier een dagelijks bijgewerkte lijst van zo’n 150 websites waarover meldingen zijn binnengekomen. Er zijn nepshops die inspelen op de energiecrisis, zoals ab-brandhout.com, brandhoutenpellets.nl, brandhouthuis.com en bouwinradiatoren.nl en blokjeskopen.com. Deze sites zijn inmiddels uit de lucht gehaald of daar wordt nog aan gewerkt.

Van der Linden: ,,Criminelen volgen de seizoenen en spelen in op de actualiteit. In de zomer proberen ze barbecues te slijten. Nu de koude dagen zijn aangebroken en de energieprijzen gestegen zijn spelen ze in op de behoefte van warmte.’’

Buitenlandse rekeningnummers

Malafide webwinkels laten betalingen vaak lopen naar rekeningnummers in het buitenland. Veel nepshops beweren dat er via iDEAL betaald kan worden. Ze bieden dan echter een simpele betaallink (die verwarrend genoeg soms ook iDEAL heet). Deze leidt naar het overmaken naar een IBAN-rekening van een consument. Dit is vaak iemand in het buitenland, het IBAN-banknummer begint dan bijvoorbeeld met FR in plaats van NL. Van der Linden: ,,Veel nepshops – ook met .nl-webadressen – zijn van criminelen in het buitenland. Dat maakt het opsporen en vervolgen van verdachten lastig.’’

Lees ook: Veel huiseigenaren tegen dwang van warmtepomp, voorkeur naar gewone cv-ketel

De politie adviseert altijd te controleren of een webshop betrouwbaar is voordat er online een bestelling wordt gedaan. Op de website van de winkel kunnen consumenten controleren waar het bedrijf is gevestigd en of de webshop telefonisch bereikbaar is. Wat is het beleid met betrekking tot het retourneren van producten? Is daar op de website niets over te vinden? Dan is het verstandiger om bij een andere winkel te kopen.

Opgelicht door een nepshop?

Doe aangifte bij de politie. Alleen bij aangifte kan de politie de website uit de lucht laten halen om toekomstige oplichting te voorkomen. Klik hier.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal