ANWB: fors drukker op de weg dan voor corona

File op de A10 tijdens de avondspits. © ANP / ANP

Het is op de weg overdag een stuk drukker dan voor corona. De filezwaarte, het aantal kilometers maal het aantal minuten file, is tussen tien uur in de ochtend en half vier in de middag toegenomen met 17 procent.

Redactie

Ook de ochtend- en de avondspits zijn inmiddels iets drukker dan voor de coronacrisis losbarstte, aldus de ANWB. Vooral op dinsdag en donderdag is het uitzonderlijk druk op de wegen, aldus een woordvoerder van de ANWB. Die vermoedt dat op die dagen de minste mensen thuiswerken. Zuid-Holland, en dan vooral het zuiden daarvan, is de drukste regio.

De ochtend- en de avondspits kennen een toename van een paar procent vergeleken met de periode voor corona. Dat terwijl in 2019 ook al sprake was van een hele grote stijging, zegt de woordvoerder. „Het geeft aan dat het heel druk is.”

Drukste periode

Ondertussen is het nog niet eens de drukste periode van het jaar, geeft de woordvoerder aan. Die drukste periode is in oktober en november. „Dan hebben de minste mensen vrij en is het weer het slechtst. Dat belooft niet veel goeds voor de spitsen in oktober en november.”

Een directe verklaring voor de drukte op de wegen, heeft de woordvoerder niet. Wel geeft hij aan dat er sinds 2019 360.000 auto’s bij zijn gekomen. „Mensen hebben tijdens corona vaker een auto gekocht, omdat ze de trein wilden mijden. En als je een auto voor de deur hebt staan, pak je hem vaker.” De NS meldde daarbij in augustus dat er vooralsnog minder treinreizigers zijn dan voor corona. Verder heeft ook de NS de dienstregeling moeten aanpassen wegens een personeelstekort. „Dat is ook een reden voor mensen om de auto te pakken.”

Afgelopen dinsdagochtend was vooralsnog de drukste ochtendspits van het jaar. De ANWB telde dinsdag rond 08.30 uur 925 kilometer file. „Er komen waarschijnlijk meer spitsen aan die drukker zijn”, aldus de woordvoerder, met het oog op de maanden oktober en november. „We wachten vol spanning af.”

Lees ook: Drukste ochtendspits van het jaar, meer dan 900 kilometer file

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal